NB o rebalansu budžeta: Vladin prijedlog je kamilica, a nama treba respirator

Radiosarajevo.ba
NB o rebalansu budžeta: Vladin prijedlog je kamilica, a nama treba respirator
Promo / Nezavisni Blok

Nezavisni blok je razmatrao prijedlog rebalansa budžeta FBiH za ovu godinu i iznio niz kritika navodeći da su uočili problematična rješenja u krivom smjeru, poput drastičnog smanjenja socijalnih davanja, neznatnog umanjenja trasfera za političke stranke ili ukidanja transfera za kulturu i obrazovanje.

"Brišu se sredstva za subvencioniranje privatnih preduzeća za uvezivanje radnog staža. Brišu se kapitalni transferi javnim preduzećima, te onaj za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture.

Brišu se tekući transferi udruženjima građana i organizacijama iz oblasti kulture, transfer za implementaciju Bolonjskog procesa, transfer za studentske zajmove, transfer za razvoj turizma", istakao zastupnik NB u Parlamentu FBiH Amer Obradović.

Kazao je da je trebalo pronaći način za velika umanjenja u prihodima, u odnosu na ona planirana, kao i da bi svi izabrani i imenovani predstavnici trebali povesti računa o privilegijama koje imaju, te podržati da se i tu vrše značajnija rezanja.

"Za finansiranje političkih stranaka je u ranijem budžetu planirano 0,08 posto u odnosu na ukupne prihode. Sada se predviđa da to bude 0,05 posto. S druge strane, drastično su umanjeni transferi pojedincima - raseljenim licima i povratnicima za 4,5 miliona KM, za invalidnine umanjeno za 5,6 miliona KM, za demobilizirane borce smanjenje od 12,54 miliona KM, za podršci porodicama sa djecom 19,5 miliona KM manje", ukazao je Obradović. 

Naglasio je da ovo jeste vrijeme velikih izazova za Vladu, ali i parlamentarce, a vladajuća elita umjesto da razgovara s Parlamentom, u petak kasno iza 19 sati šalje skeniranu kopiju ogromnih dokumenata.

Žestoke kritike na rebalans: FBiH će bankrotirati, moguće manipulacije milionima KM

Rebalans budžeta FBiH za ovu godinu, kojeg je jučer usvojila Vlada FBiH i čeka potvrdu u Paralmentu, izazvao je ogorčenost malih privrednika. U objavi na Facebook stranici Glas malih biznisa, Ejub Kučuk, poduzetnik i marketinški stručnjak, koji je i pokrenuo ovu grupu, upozorio je da će Federacija bankrotirati.

"Gospoda iz Vlade imaju ruke za ovo, ne zanima ih šta misli javnost i opozicija, niti neko konstruktivno rješenje. Stižu pare od MMF-a, a šta fali, rezaće tamo gdje je najlakše: socijala, obrazovanje, kultura. Da li neko tu vidi ikakvu jasnu strategiju osim neopisive sreće što im dolazi vreća para iz monetarnog fonda? Ja ne vidim. Posebno smatram da je praktično ukidanje sredstva za nauku i kulturu predstavlja upravo sistemsku grešku u pristupu vladajućih, kojima su nauka i kultura strana tijela. A nama upravo treba terapija u kojoj nauka ima glavnu riječ, i u zdravstvu i u ekonomiji... Vladin prijedlog rebalansa budžeta FBiH je kamilica, a nama treba finansijski respirator", kazao je Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije