NB: Vladin zakon zabrinjava, dokaz je njihove nesposobnosti

Radiosarajevo.ba
NB: Vladin zakon zabrinjava, dokaz je njihove nesposobnosti
Foto: Nezavisni blok / Amer Obradović (slika snimljena prije pandemije)

Zakon Vlade FBiH o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica dokaz je njihove nesposobnosti, i trebat će nam mnogo odvažniji i pametniji koraci i mjere ukoliko želimo da zaista pomognemo, ne samo ekonomiji u BiH, nego i svim njenim građanima koji će najviše ispaštati na kraju ovoga.

Ovo je istaknuto u saopćenju Nezavisnog bloka, iz kojeg su iznijeli kritike na zakon koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

"Problem koji korona virus, COVID-19, predstavlja cijelom svijetu, pa i nama u BiH je neminovan, ali upravljanje krizama i rješavanje ovog problema može biti jednako, ako ne i pogubnije od same krize. To ovih dana Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem uporno dokazuje", kazao je Edib Smolo, koordinator Savjeta za ekonomska pitanja Nezavisnog bloka.

Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, rekao je da ovaj prijedlog nije dobar, nema nikakvog smisla i neće proizvesti apsolutno ništa pozitivno po privredu.

"Mora se djelovati direktnije i to podrazumijeva, prije svega, veću podršku radnicima, poslodavcima (putem subvencija i uplate doprinosa), kao i naređenje bankarskom sektoru da stavi moratorij na 6 mjeseci na otplatu svih kredita. Zatim, javna preduzeća, poput elektroprivreda i telekom operatera bi trebali smanjiti cijene usluga. Ni po koju cijenu se ne smiju obustavljati javni radovi - oni moraju ići punim tempom i obimom. Garantni fond od 80 miliona KM je nedovoljan za pokretanje postupka ublažavanja ekonomskih posljedica, a kamo li da riješe neki od gorućih problema sa kojima se privreda u BiH trenutno suočava", izjavio je Obradović.

Nezavisni blok podržao je prijedlog Predsjedništva BiH da s međunarodnim institucijama započne razgovore oko mogućeg moratorija ili odlaganja obaveza kredita za ovu godinu, te navode da bi ta sredstva, oko 800 miliona KM, trebalo odmah uložiti u oporavak privrede, što bi bila konkretna terapija.

U saopćenju iz ove stranke ističu da bi Vlada FBiH morala donijeti daleko opsežnije mjere.

"Međutim, vrijeme je da Vlada počne od sebe i krene sa rezovima i na taj način pokaže i drugima kako se treba u teškim vremenima postupati. Najveći trošak Federacije, a i cijele države je upravo taj javni sektor koji treba pod hitno rekonstruisati i prilagoditi potrebama i zahtjevima tržišta i društva", saopćeno je iz NB.

Obradović je naglasio da je smanjenje plata parlamentarcima, ministrima, direktorima i izabranim zvaničnicima na prvom mjestu.

"To smo mi u Nezavisnom bloku već davno uradili i u Fond solidarnosti uplaćujemo 20 posto primanja svaki mjesec. A i nadalje ćemo podržati sva rješenja i amandmane koji su na tragu ovih principa", dodao je Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije