I poduzetnici iz Hercegovine nezadovoljni Vladinim zakonom, obratili se Sattleru

Fena
I poduzetnici iz Hercegovine nezadovoljni Vladinim zakonom, obratili se Sattleru
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) nezadovoljna je mjerama predviđenim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

U otvorenom pismu upućenom specijalni predstavniku Evropske unije u BiH Johannu Sattleru navodi se kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne te da su te mjere "neefikasne, populističke i ne osiguravaju najvažnije oslonce i uporišta za spas domaćeg gospodarstva".

APH, koja okuplja 60-tak uglednih kompanija iz regije, s oko 2.500 zaposlenika, smatra kako je nužno donijeti realne ekonomske mjere kako ne bi došlo do masovnog gubitka radnih mjesta.

Predlažu preuzimanje obaveza refundiranja plaća te poreza i doprinosa na plaće za sve zaposlenike za preduzeća i objekte svih kategorija kojima je u skladu s naredbama štaba civilne zaštite onemogućen rad.

Predlaže se preuzimanje obaveza refundiranja poreza i doprinosa na plaće od strane nadležnih institucija za sva preduzeća, bez izuzetka, za period od marta do juna, kada je evidentno smanjenje opsega poslovanja uslijed mjera poduzetih za vrijeme trajanja pandemije, uz jasno definirane rokove, a najkasnije trideset dana od isplate plaća. Mjera bi se odnosila na period za vrijeme trajanja proglašenog vanrednog stanja.

Također se predlaže oslobađanje svih poreznih obveznika plaćanja poreza na dobit za 2019. i 2020. godinu, te da se uplaćeni porez na dobit za 2019. godinu tretira kao akontacija za porez na dobit za 2021. godinu.

APH predlaže oslobađanje plaćanja poreza na dohodak za vrijeme trajanja stanja nesreće, oslobađanje svih poduzeća plaćanja komunalnih taksi i svih parafiskalnih nameta, zatim omogućavanje plaćanja i obračuna PDV-a prema naplaćenim fakturama i produžavanje roka plaćanja PDV-a.

Dodaje se kako je potrebno izdati naredbu pravnim subjektima iz javnog sektora, kao i kantonima, gradovima i općinama, da obave plaćanja prema preduzećima s kojim imaju potpisane ugovore.

Predlaže se izglasavanje obaveznog moratorija na rate kredita za sve pravne i fizičke osobe u trajanju od šest mjeseci, osnivanje posebnog fonda za pomoć privredi i poticanje poslovnih aktivnosti, oslobađanje plaćanja naknada za ljetne bašte, te najma prostora u vlasništvu općina i kantona.

Predlažu i da se poljoprivredne površine, koje su u nadležnosti općina i kantona, ustupe na korištenje, bez naknade, za vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije