NB uputio amandmane na "korona zakon": Predviđene i sankcije

Radiosarajevo.ba
NB uputio amandmane na "korona zakon": Predviđene i sankcije
FOTO: Arhiv / Amer Obradović

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović uputio je danas devet amandmana na Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH kao reakciju na negativne efekte pandemije COVID-19 na bh. ekonomiju.

"Kroz ovih devet amandmana želimo uraditi nadopunu rješenja koje već u sebi ima nekoliko dobrih prijedloga. Uvažavam dobru namjeru Vlade i premijera Novalića, ali mislim da i on treba ozbiljno razmotriti sve prijedloge opozicije, kako bi ovo stvarno bio prijedlog koji prelazi granice podjela u Parlamentu", kazao je Obradović.

Predložio je da se sve mjere zakona primjenjuju i 180 dana po prekidu stanja prirodne nesreće.

"Zatražili smo da ostane otvoren prostor da se izuzetno pojedini izvršni, upravni, parnični i vanparnični postupci ne moraju obustaviti, kako bismo izbjegli da nas zakon tu blokira i napravimo medvjeđu uslugu privredi", dodao je Obradović.

Predložio je i da se za subvencije uplati 50 posto minimalne plate po radniku, a da je referentna tačka opadanje prometa od 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

"Zakon ne predviđa nikakvu sankciju za slučaj da poslodavac iskoristi subvenciju, a ne isplati radnika. Zato smo podnijeli amandman da subjekti koji su dobili subvenciju, ako ne izvrše isplatu minimalne plate za mjesec za koji su ostvarili subvenciju u roku od 30 dana od primanja subvencije, gube pravo na subvenciju po ovom Zakonu", naveo je Obradović.

Jednim od amandmana je predloženo i da 2 posto Garancijskog fonda bude preusmjereno na podršku biznisima u povratničkim zajednicama u RS i Brčko distriktu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije