Sarajevo: Najavljena kratkoročna pomoć hotelima, turističkim agencijama i vodičima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Najavljena kratkoročna pomoć hotelima, turističkim agencijama i vodičima
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Draško Jeličić

Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije Vlade i Kantonalnog štaba civilne zaštite obrazložio je provođenje kratkoročnih mjera pomoći privredi koje se provode putem javnog poziva Ministarstva privrede. 

Kazao je da na tome radi cijeli tim koji, obrađuje podatke, te je one koji apliciraju pozvao da obrate pažnju na tačnost podataka.

"Postoji i jedan tim koji vam može dati uputstvo, ali ti telefoni su toliko zauzeti, tako da nemojte misliti da niko neće da se javi, već veliki broj poslodavaca traži pojašnjenja", kazao je Jeličić. 

Terzić: Više od 350.000 građana uključenih u turizam je na rubu egzistencije

Očekujemo da vlast hitno donese mjere pomoći za kompletnu turističku industriju BiH. Više od 350.000 naših građana koji su direktno ili indirekno uključeni u turizam kao jednu od vodećih grana BIH privrede, ovih se dana nalaze na rubu egzistencije, a nisu obuhvaćeni mjerama pomoći privredi! Kaže to Aida Terzić, predstavnica turističkih agencija i hotela.

Najavio je da će se brzo početi sa realizacijom kratkoročne mjere koja je planirana u Turističkoj zajednici KS. 

"Uspostavljeni su kriteriji za realizaciju ove mjere, koja će, također provoditi putem javnog poziva i bit će usmjerena prema turističkim djelatnostima koje se tiču hotelijerstva, turističkih agencija i turističkih vodiča, koji su ovoj kriznoj situaciji preživjeli veoma puno štete", kazao je Jeličić. 

Rekao je da Ministarstvo na čijem je čelu priprema i sveobuhvatni srednjoročni program mjera. Kako je rekao, u tom procesu mora se komunicirati sa svim nivoima vlasti, kako bi došli do najboljih rezultata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije