Terzić: Više od 350.000 građana uključenih u turizam je na rubu egzistencije

B. T.
Terzić: Više od 350.000 građana uključenih u turizam je na rubu egzistencije
FOTO: Facebook / Aida Terzić

Očekujemo da vlast hitno donese mjere pomoći za kompletnu turističku industriju BiH. Više od 350.000 naših građana koji su direktno ili indirekno uključeni u turizam kao jednu od vodećih grana BIH privrede, ovih se dana nalaze na rubu egzistencije, a nisu obuhvaćeni mjerama pomoći privredi!

Kaže to Aida Terzić, predstavnica turističkih agencija i hotela.

Iz tog sektora traže da odluka Vlade Kantona Sarajevo na osnovu koje Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020. bude izmijenjena.

Smatraju da u taj paket trebaju biti uvrštene i turističke agencije u KS koje su očito zaboravljene. Njima, naime, formalno nije zabranjen rad Uredbom Kriznog štaba KS, ali u praksi im je onemogućem, jer su zatvoreni aerodromi, zabranjena putovanja.... tako da kriza itekako utiče na njihov rad. 

Turistički radnici: Ili nam zvanično zabranite rad ili nas uvrstite na spisak

Turističke agencije i hoteli Kantona Sarajevo traže da odluka Vlade Kantona Sarajevo na osnovu koje Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020. bude izmijenjena.

Kompanija u kojoj sam ja uposlena i dalje niti jednog uposlenika od ukupno 50 nije otpustila, jer smo zajedno sa tim vrijednim i časnim ljudima, te ostalim turističkim djelatnicima doprinjeli da turizam u ogromnom procentu ima udjela u kompletnom BDP-u naše zemlje! Turizam je u posljednjih 10 godina bilježio ogroman godišnji rast, pokretao sve ostale grane privrede svojom ekspanzijom, upošljavao stotine hiljada ljudi, doveo preko 1,5 miliona turista sa oko 3,5 miliona noćenja i akumulirao oko milijardu KM samo u prošloj godini! Da, ovi ljudi su to svojim mukotrpnim radom i trudom ostvarili, turističke agencije, turistički vodiči, hotelijeri, prevozničke kompanije i ostali turistički djelatnici, a sa njima zajedno i suvenirnice, mali zanati i obrti, rent-a-car kuce, muzeji, prehrambena industrija, aviokompanije svi su cvjetali i ubirali plodove rada od turizma, zajedno sa našom državom! Za njih se borimo i hvala na ogromnom interesu i podršci medija koji su stali na stranu zaštite BIH turizma", navodi Terzić. 

Nada se da će vlast prepoznati znacčaj turizma u BiH i da će pomoći i zaštititi kompletnu turističku industriju, koja je posljednjih godina svojom ekspanzijom i velikim porastom doprinijela državi.

"Velika je nepravda ova trenutna odluka i iskreno se nadam da će se vrlo brzo promjeniti", kaže Terzić. 

U izjavi za Radiosarajevo.ba ona napominje da je Turistička zajednica, kao vanbudžetska organizacija, ponudila prva malu pomoć od turistickih boravišnih taksi koje su uplaćivali ali da ona kvantitativno ni u kom slučaju ne smije i nemože zamijeniti buzdetska sredstva Kantona Sarajevo i Federacije.

"To je bila samo minimalna početna "injekcija" pomoci koju su turistički djelatnici trebali dobiti, ali još uvijek nisu", kaže Terzić. 

Iako postoje naznake da bi Vlada KS turisticku branšu mogla uključiti u srednjoročne mjere pomoći, za sada nema zvanične potvrde o tome. 

Na pitanje portala Radiosarajevo.ba da li će odluka o pomoći eventualno biti promijenjena, na današnjem obraćanju kantonalnih zvaničnika nije odgovoreno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije