Turistička zajednica KS uputila hitan apel

Radiosarajevo.ba
Turistička zajednica KS uputila hitan apel
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo saopćila je da bi na današnjoj sjednici trebala dobiti saglasnost Vlade Kantona Sarajevo na inicijativu koju je uputila 20.marta, da iznos od milion KM, preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata po pitanju radnih mjesta i održavanje likvidnosti, izazvanih pandemijom virusa COVID-19 na sektor turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo tom inicijativom je smatrala da je bitno hitno reagovati, jer se radi o sektoru koji je prvi i najviše pogođen trenutnom situacijom, a turizam je bio najbrže rastuća grana privrede u Kantonu Sarajevo.

Stav Turističke zajednice Kantona Sarajevo je da turizam i hotelijerstvo ne smiju biti izostavljeni iz pomoći bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, jer osim što Turističkoj zajednici proslijeđuju boravišnu taksu, koju plati turista, te turističku članarinu koju plaćaju subjekti koji imaju koristi od turizma (0,05%), poslovni subjekti izmiruju obaveze prema državi u smislu PDV od 17%, poreza na dobit od 10%, doprinosa sa svoje zaposlenike, itd.

"Cijeneći da pandemija neće uskoro prestati i da je prouzrokovala ogromne štete na sektor turizma, Skupština Turističke zajednice Kantona Sarajevo jehitno organizovala sjednicu 08.aprila, na kojoj je zadužila Predsjednika TZ KS, kao i ostale organe, da napravi prijedlog rebalansa budžeta gdje bi osim planiranog miliona KM pronašla dodatna 2 miliona. Sredstva treba izdvojiti od otakazanih planiranih sajmovi za ovu godinu, na kojim je trebala učestvovati Turistička zajednica KS, konferencija i različitih projekata, koji trenutno nisu prioritet, kako bi sektor turizma prevazišao ovu krizu. Cilj rebalansa je da se sva sredstva, koja nisu neophodna za izmirivanje tekućih troškova i samog funkcionisanja Turističke zajednice KS, preusmjere za hitnu, interventnu, pomoć, odnosno za pomoć opstanku turističkih subjekata, kao i radnih mjesta", saopćeno je danas.

Prijedlog rebalansa bit će proslijeđen resornom ministarstvu na davanje saglasnosti. 

"Apelujemo na Vladu Kantona Sarajevo da privredene subjekte, koji se bave poslovima iz oblasti turizma, tretiraju u prvom redu prioriteta i uključe u ostale programe koji su namijenjeni za pomoć privredi. Zbog velikog upita javnosti i odgovornosti Turističke zajednice Kantona Sarajevo obraćamo se sa prethodno navedenim informacijama. Stojimo i dalje na raspolaganju kako javnosti, medijima i partnernima Turističke zajednice KS za sve dodatne upite i konsultacije", saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije