TZ: Milion KM preusmjeriti s projekata na saniranje posljedica u turizmu

Radiosarajevo.ba
TZ: Milion KM preusmjeriti s projekata na saniranje posljedica u turizmu
Foto: Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Svi organi Turističke zajednice Kantona Sarajevo su na hitnim sjednicama jednoglasno odlučili da milion KM, koji je bio planiran za investiranje u projekte u 2020. godini, bude preusmjeren na saniranje negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom novog soja koronavirusa na sektor turizma.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo smatra da je u ovim trenucima bitno hitno reagovati, kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru koji je najviše pogođen i najviše finansijske efekte trpi zbog novonastale situacije. Uputili smo navedenu inicijativu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te zamolili da je hitno proslijedi na usvajanje na narednoj sjednici Vlade KS", saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Napominju da bi, ako Vlada podrži ovaj prijedlog, sredstva bila dodijeljena u skladu s jasno uspostavljenim kriterijima i onim subjektima koji su imali najveći broj prijavljenih noćenja i gostiju, a uredno su izmirivali zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici KS.

"Od navedenih sredstava 80 odsto će biti raspodijeljena hotelijerima, 15 odsto incoming agencijama i 5 odsto turističkim vodičima", dodaju iz Turističke zajednice KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije