Žestoke kritike na rebalans: FBiH će bankrotirati, moguće manipulacije milionima KM

M. R. S.
Žestoke kritike na rebalans: FBiH će bankrotirati, moguće manipulacije milionima KM
Foto: Printscreen / Objava

Rebalans budžeta FBiH za ovu godinu, kojeg je jučer usvojila Vlada FBiH i čeka potvrdu u Paralmentu, izazvao je ogorčenost malih privrednika.

U objavi na Facebook stranici Glas malih biznisa, Ejub Kučuk, poduzetnik i marketinški stručnjak, koji je i pokrenuo ovu grupu, upozorio je da će Federacija bankrotirati.

Navodeći da se na biro za 23 dana prijavilo 28.550 radnika, što je 1.239 dnevno, i da je broj daleko veći jer nisu još svi dobili papire iz firme, Kučuk je naglasio da Vlada FBiH planira tek 500 miliona KM za fond za stabilizaciju privrede iako već sada ima operativno 770 miliona KM, kojim će se, upozorava, izgubiti trag.

„Podsjećam na operativna sredstva: 400 miliona KM od MMF-a – izgleda da će se ove pare koristiti za zdravstvo, kantone... iako ni sad nemamo popunjenost bolnica, a niko ne zna koliko čega, za koliko novca i po kojim cijenama smo nabavili. 70 miliona KM EU donacija za mala i srednja preduzeća, 200 miliona KM na namjenskim računima opština koje će se 'korona zakonom' osloboditi opštinama da rade s tim šta žele (kupovina glasova), 100 miliona KM zavodi za zapošljavanje“, napisao je Kučuk.

Upozorio je da Vlada želi snositi samo troškove doprinosa iako može pokriti i plaće, ali umjesto toga sve ostalo spušta na kantone i općine, što je trajati predugo i uništiti malu privredu.

Objava - undefined

Foto: Printscreen: Objava

Ukazao je da je rebalansom budžeta, kojim su prihodi smanjeni za oko 500 miliona KM, trebalo maksimalno smanjiti troškove, i da je budžet trebao biti manji, a ne veći.

„Deficit novog federalnog budžeta će biti veći od milijarde KM. Kako će ga pokriti?“, pitao je Kučuk, kritikujući i izjavu ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića koji je rekao da kriza predstavlja i šansu za određena poboljšanja.

„Mi i vi ne živimo u istoj državi, gospodo političari. Naša država srlja u bankrot, a vaša država ništa od toga ne vidi“, zaključio je Kučuk.

Budžet nakon rebalansa veći za 554 miliona KM: Evo gdje su drastične promjene

Vlada FBiH usvojila je danas rebalans federalnog budžeta za ovu godinu kako bi osigurala novac za ublažavanje posljedica nastalih usljed pandemije novog soja koronavirusa. Nakon rebalansa, budžet iznosi oko 5,5 milijardi KM i veći je za 554 miliona KM u odnosu na prvobitni.

Ekonomista Admir Čavalić istakao je za Radiosarajevo.ba da očekuje da je ovo samo prvi rebalans budžeta, te da pokazuje da ima volje da se ide u rezove.

No, upozorio je da će najvjerovatnije, sudeći po dosadašnjem iskustvu, doći i do manipulacija u smislu da će se dodjeljivati sredstva „velikim“, koji su bliski vlasti.

„Tako je kada imate u igri stotine miliona maraka i odluke zavise od nekoliko ljudi. Ali moramo dobro pratiti, biti na oprezu da toga bude što manje. Zato podržavam inicijativu malih biznisa da se ujedine u grupu. Dobro je da imamo njihov pritisak, glas, da uđu kao novi partner za raspravu“, dodao je Čavalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije