Uputili amandmane: Plaćanje minimalca i svih davanja, FBiH će imati dovoljno

Radiosarajevo.ba
Uputili amandmane: Plaćanje minimalca i svih davanja, FBiH će imati dovoljno

Na osnovu informacija o zaduživanju kod Međunarodnog monetarnog fonda, Facebook grupa Glas malih biznisa, koja okuplja skoro 44.000 malih firmi, obrta i pojedinaca, sačinila je izračun po kojem će Federacija BiH veoma brzo imati više od 770 miliona KM operativnih sredstava u Stabilizacijskom fondu, a u početnom periodu trebat će samo 610 miliona KM za tri mjeseca.

U objavi ove grupe, koja je ukazala na nepravedna i asimetrična rješenja za pomoć privredi, navedeno je i da će firme u budžet vratiti 244 miliona KM kroz poreze i doprinose, te da će konačni budžet za pomoć privredi vrijediti samo 366 miliona KM. 

"Ostat će dovoljno sredstava za Garantni fond, pomoć kantonima i općinama. Ekonomska stabilnost FBiH ostaće na planiranom nivou, a sredstva za pomoć privredi ni na koji način ne utiču na penzione, socijalne i druge fondove", istakao je Ejub Kučuk, poduzetnik, marketinški stručnjak i pokretač ove grupe.

U skladu s tim, poslanicima i delegatima u Parlamentu FBiH su uputili prijedlog amandmana na Zakon za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, usljed pandemije novog soja koronavirusa, koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

Amandmani obuhvataju plaćanje svih davanja na minimalnu platu i isplatu minimalne plate za sve koji obavljaju registrovanu djelatnost ukoliko im je zabranjen rad ili u mjesecu obračuna imaju najmanje 20 posto pad prometa prema obračunu definisanom u zakonu.

"Oslobađanje 50 posto poreza na dobit za 2019. za firme koje su izmirile obaveze prema zakonu. Ostale izmjene zakona koje se tiču vođenja sporova, zateznih kamata i slično", ističu na Facebook stranici Glas malih biznisa.

Iznos koji je usvojila Vlada uopće ne pokriva doprinose i poreze na minimalac

Vlada FBiH je kroz Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, predvidjela uplatu 244,85 KM za doprinose na minimlane plaće, ali taj iznos uopće niije dovoljan. Istakao je ovo za Radiosarajevo.ba Ejub Kučuk, poduzetnik i marketinški ekspert, pokretač Inicijative Glas malih biznisa koja je okupila oko 37.000 članova iz cijele BiH.

Parlamentarcima su poručili da bh. privreda nema više vremena, a svi trebaju biti na istoj strani kako bi se donijelo rješenje koje će biti pravično, koje će obuhvatiti sve, koje se odmah može provesti, koje će zaustaviti otpuštanje i koje neće dovesti FBiH do finansijskog kolapsa i ugroziti penzione, socijalne i druge fondove.

"Ako to ne riješimo 'Korona zakonom', naknadni pregovori s nižim nivoima vlasti će oduzeti mnogo vremena, a veoma je sigurno da će radnici različitih firmi biti drugačije tretirani", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije