NATO o eskalaciji krize u BiH

6
F. V.
NATO o eskalaciji krize u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / NATO poslao poruku

Iz sjedišta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) odgovorili su upit portala Radiosarajevo.ba da komentiraju seriju incidenata koji su se proteklih dana događali na prostorima bh. entiteta RS.

Kako je ranije objavljeno, Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u bh. entitetu RS proteklog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

Odgovarajući na naš upit iz sjedišta NATO-a su podsjetili na poruke koje je ranije u medijima iznio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, tokom svoje završne konferencije za novinare na marginama sastanaka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi (Latvija) prošlog mjeseca.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Evo njegovih poruka:

"Razgovarali smo o stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu. Regija je prešla dug put od sukoba iz 1990-ih, ali nedavno smo vidjeli porast napetosti, uključujući i Kosovo, kao i Bosnu i Hercegovinu. Uz agresivniju retoriku, zaustavljene reforme, tu su i strani akteri koji rade na potkopavanju napretka", podsjećaju iz NATO-a na izjave Stoltenberga.

Naveli su i na izjavu visokog zvaničnika da će NATO nastaviti promicati stabilnost, sigurnost i suradnju u regiji.

"I složili smo se oko važnosti našeg prisustva. Uključujući našu misiju KFOR-a na  Kosovu, kao i naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu. Naša suradnja s Europskom unijom ostaje ključna i nastavit ćemo zajedno raditi na očuvanju stabilnosti i podržavanju reformi", prenijeli su iz NATO-a poruke Jensa Stoltenberga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije