Mašić: Menadžment KCUS-a će morati položiti račun građanima

N. Ka.
Mašić: Menadžment KCUS-a će morati položiti račun građanima
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Naša stranka

Povodom odgađanja tematske sjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u zdravstvu s prijedlogom mjera i stanju na Kliničkom centru Univerzitita u Sarajevu, na konferenciji za medije govorili su predstavnici Naše stranke, SDP BiH, A-SDA, Narod i pravde, Nezavisnog bloka.

Muzur otvoreno: Evo ko je vršio pritisak da se sjednica o KCUS-u odgodi

Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu FBiH, kazao je da su stranke koje su da danas sazvale press konferenciju još 21. Novembra tražili da se zakaže sjednica o stanju na KCUS-u.

"Predsjedavajući je već prekršio je poslovnik jer je sjednicu nije zakazao u valjanom roku. Onda je sedam dana pred samo održavanje sjednice otkazana sjednica, zbog toga što navodno federalni ministar zdravstva nije u stanju da prikupi podatke od kantonalnih ministarstva", kazao je Mašić.

Poslanička i zastupnička prava su ugrožena, jer čekaju sjednicu već više od dva mjeeca, istaknuo je Mašić.

SDP: Ako Zaimović ne smije, zastupnici će sami zakazati sjednicu o KCUS-u

"Jako je puno problema u KCUS-u, a ja se kao zastupnik ne sjećam kada je bio KCUS na sjednici. Ako predsjedavajući ne zakaže sjednicu, mi će iskoristiti svoje pravo i sami organizirati sjednicu", zaključio je Mašić.

Naša stranka - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Naša stranka

Sabina Ćudić, zastupnica u PFBiH, kazala je da građani finansiraju KCUS uz KS, a nema uopšte sjednica i rasprava o radu i stanju.

"Imamo podatke o rastu profita na Kliničkom centru, a vidimo iz dostupnih podataka da su smanjena sredstva za hranu pacijenata. To nam govori da dolazi do smanjenja kvaliteta usluga. Na preko 300 stranica ne spominje se zadovoljstvo pacijenata", kazala je Ćudić i dodala:

Neko profitira od rasta profita i pada kvalitete. Ovo je samo vrh ledenog brijega, tema o kojoj smo htjeli raspravljati na ovoj sjednici. Dajemo rok gospodinu Zaimoviću od 48 sati da se zakaže sjednica na kojoj će se raspravljati o stanju".

Mašić je istaknuo da nije javna tajna da je preko 100 kvalitetnog kadra napustilo KCUS.

Sebija Izetbegović: Iz nekih stranaka pričaju gluposti, kao i obično

"Menadžment je dobio 1,7 miliona KM za edukaciju, a utrošeno je svega 4.000. Niko nije vratio razliku. Nas ne interesuje bilansa stanja, već nas interesuje kvalitet usluge. Smještajni kapacitet je smanjen za 20 posto. To su sve frapantni podaci. Neko nama ne dozvoljava da o interesu građana razgovaramo. Poručujemo da će se morati položiti računi građanima. U ovoj državi niko ne smije biti nedodirljiv, to nije privatna firma, to je ustanova koja mora da pruža usluge građanima. KCUS stoji zbog ušteda, a samo zato da bi se neko prikazao menadžerom", kazao je Mašić.

Sankcije za kršenje Poslovnika postoje, ali mora se ići na apelaciju Ustavnom sudu, istaknuo je Mašić i dodao da Zaimović mora da sačuva svoju čast.

"Mirsad Zaimović ima još jednu priliku da zakaže sjednicu. Nije više stvar izbora, on to mora da uradi. Ako nastavi ove proceduralne zavrzlame, samo će dokazati da se sve radi sa jedne adrese, s jednim ciljom iz jedne porodice, a samo s ciljem da se istina nikad ne otkrije", zaključio je Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije