SDP: Ako Zaimović ne smije, zastupnici će sami zakazati sjednicu o KCUS-u

Radiosarajevo.ba
SDP: Ako Zaimović ne smije, zastupnici će sami zakazati sjednicu o KCUS-u
Foto: SDPBiH / SDP BiH

Današnjom odlukom o odgađanju sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mirsad Zaimović grubo je prekršio Poslovnik o radu ovoga doma, saopćeno je iz SDP-a. 

Jasna je, kako poručuju iz ove stranke, namjera SDA da ovim postupkom od javnosti i izabranih predstavnika građana zaštite svoje kadrove u KCUS-u, odnosno porodicu Izetbegović.

"Ističemo da je zahtjev za tematsku sjednicu poslan prije gotovo dva mjeseca, te da je u konačnici do njenog odgađanja došlo bez ikakvih konsultacija sa predlagačima, odnosno 21 zastupnicom i zastupnikom koji su u skladu sa Poslovnikom zatražili održavanje sjednice na navedenu temu", navodi se u reakciji SDP-a. 

Muzur otvoreno: Evo ko je vršio pritisak da se sjednica o KCUS-u odgodi

Tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je na zahtjev klubova zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA trebal biti održana 28. januara, odgođena je. Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta FBiH o tome je obavijestio zastupnike.


Kako dalje dodaju iz SDP-a, predsjedavajući Zaimović svoj postupak obrazlaže potrebom za prikupljanje cjelovite dokumentacije o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, iako je tema sjednice čije su zakazivanje tražili zastupnici isključivo stanje na UKCS-u sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata i odlazak stručnog medicinskog kadra.

"Na ovaj način, SDA pokušava učiniti sve kako bi opstruirali parlamentarnu raspravu fokusiranu na stanje na KCUS, te proširili tematiku na stanje zdravstva u cijelom entitetu, što nije bila namjera predlagača. Štoviše, da je postojala iskrena namjera da se zastupnicima dostavi cjelovita dokumentacija o stanju u zdravstvu u FBiH, period od preko 45 od dana zakazivanja sjednice je bio više nego dovoljan i za obavljanje te vrste posla", navodi se u saopćenju. 

S obzirom na kršenje Poslovnika o radu prilikom i zakazivanja i otkazivanja sjednice, sa jasnom namjerom opstruiranja otvorene i opsežne rasprave o stanju na KCUS-u, SDP obavještava javnost da će zastupnici – predlagači za održavanje tematske sjednice, uz pomoć tehničkih službi Parlamenta FBiH, samostalno zakazati sjednicu na navedenu temu.

"Koliko god se trudili spriječiti javnost da dobije potpune i istinite informacije o posljedicama SDA-ovog upravljanja KCUS-om, poručujemo SDA-u da niko, pa ni njihovi najpovlašteniji kadrovi ne mogu i neće izbjeći polaganje računa pred građanima FBiH i njihovim izabranim predstavnicima", zaključuje se. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije