Muzur otvoreno: Evo ko je vršio pritisak da se sjednica o KCUS-u odgodi

B. T.
Muzur otvoreno: Evo ko je vršio pritisak da se sjednica o KCUS-u odgodi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / UKCS

Tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je na zahtjev klubova zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA trebal biti održana 28. januara, odgođena je.

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta FBiH o tome je obavijestio zastupnike.

"S obzirom na to da su od dana zakazivanja tematske sjednice pristigli zahtjevi za raspravu o stanju u svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i kantonalnim bolnicama, te zbog potrebe da imamo cjelovitu informaciju radi rasprave o stanju u zdravstvu na nivou Federacije BiH, zatražio sam od Federalnog ministarstva zdravstva da Parlamentu Federacije BiH dostavi sve potrebne informacije za raspravu" , piše u Zaimovićevom obavještenju, uz objašenjenje da su ih iz Ministarstva 15. januara informirali da da nisu u stanju prikupiti tražene informacije do zakazane sjednice.  

Zaimovićevo obavještenje - undefined

Foto: Printscreen: Zaimovićevo obavještenje

Novi termin održavanja sjednice biti će utvrđen naknadno, nakon što Vlada i Ministarstvo zdravstva dostave materijale za raspravu.

Odgađanje sjednice s negodovanjem je dočekano u strankama koje su zahtjevale raspravu.

Kako je u izjavi za Radiosarajevo.ba ustvrdio Nermin Muzur, zastupnik Naroda i pravde (NiP), razlog otkazivanja sjednice je sasvim drugačiji od onoga koji je naveden.

Kako tvrdi, predsjedavajući Mirsad Zaimović, za koga kaže da je korektan, nakon što je zakazao sjednicu, bio je izložen strašnim pritiscima Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, koja je i zastupnica SDA u Federalnom parlamenta FBiH.

"Nakon svega, možemo zaključiti da Mirsad Zaimović nije htio da odgodi tu sjednicu, nije htio da je otkaže i onda je pritekao u pomoć ministar Vjekoslav Mandić, njihov koalicioni parner, koji je sve uradio kako bi svojim aktom sugerisao predjedavajućem da se termin tematske sjednice odgodi, kako bi se to nešto objedinilo. Sve ovo vrijeme, od zakazivanja sjedenice -19.12. gospođa Izetbegović je vršila pritisak. Kada nije uspjela to da uradi unutar stranke i preko Mirsada Zaimovića, iskoristila je ministra Mandića koji se obratio Parlamentu i rekao kako nije u mogućnosti da dostavi materijale. Pošto se gospođa Izetbegović predstavlja velikim menadžerom i tvrdi da je sve procvjetalo na KCUS-u kako je ona došla, treba je pitati šta je problem, pa ne možemo da pričamo o KCUS-u Ovo se radi kako bi se sakrila stvarnost Kliničkog centra: broj doktora koji su otišli, broj kreveta koji je smanjen, količina novca koja se povećala... „, kazao nam je Muzur.

nermin_muzur09.JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: nermin_muzur09.JPG

On kaže da će sa kolegama iz drugih stranaka koje su tražile održavanje sjednice sagledati koje su mogućnosti u ovim slučajevima i šta predviđa Poslovnik.

Zaimović u izjavi za RSA objašnjava kako je odluka racionalna. 

"Od kada su zastupnici opozicije predali zahtjev za raspravu o stanju u Kliničkom centru imali smo još jedan zahtjev, na bazi istog člana Poslovnika, da se raspravlja generalno o stanju u zdravstvu na nivou Federacije. U međuvremenu, još su dva kluba dostavila zahtjeve, jedan od njih je tražio da se na isti način raspravlja o UKC Tuzla, a drugi da se rapravlja o svim kliničkim centrima i kantonalnim bolnicama, kako bi se imala kompletna slika zdravstva. Na bazi toga, ministru sam uputio zahtjev da nam dostavi te informacije. On se izjasnio da do datuma predviđenog za sjednicu nije u stanju prikupiti sve informacije. Shodno tome, ja sam odlučio da odgodim održavanje sjednice, da ga prolongiramo dok ne stignu materijali“, kazao je Zaimović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Mirsad Zaimović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mirsad Zaimović

Odbacuje tvrdnje da je bio izložen pritiscima Sebije Izebegović.

"Da je gospođa Izetbegović vršila pritisak na mene, ja ne bih sjednicu ni zakazivao ili bi je u startu pomjerio. Ja sam imao mogućnost u skladu sa Poslovnikom da je mogu zakazati u roku od 14 dana ili kad procjenim, s obzirom da u ovom mjesecu imamo još dvije sjednice bilo je racionalno pomjeriti je i za kasnije, ali ja sam je zakazao. Nije bilo nikakvog pritiska, nema to niakve veze sa gospođom Izetbegović, nego je po mom mišljenju racionalno da na jednoj sjednici raspravljamo o svim temama u zdravatsvu, a ne da svake sedmice imamo vanrednu ili tematsku sjednicu na kojima ćemo raspravljati pojedinačno“, kazao nam je Zaimović.

Ovim povodom oglasili su se i iz Nezavisnog bloka, iz kojeg tvrde da Sebija Izetbegović kontrolira i zdravstveni i parlamentarni sistem u FBIH.

Otkazivanje tematske sjednice Parlamenta FBiH na temu "Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista", kako poručuju u saopćenju za javnost, samo je još jedan od dokaza da Sebija Izetbegović ima moć, osim što kontrolira zdravstveni sistem, da kontrolira i zakonodavnu vlast u Federaciji, nažalost.

Dodaju da je ovim potezom je i predsjedavajući Zaimović prekšio Poslovnik, jer je imao obavezu da sazove sjednicu sa ovom temom koju je od njega svojim potpisom tražilo najmanje 20 poslanika“.

''Podsjećam da sam kao zastupnik Nezavisnog bloka zajedno sa kolegama iz SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, A-SDA i PDA, uputio pismeni zahtjev još 21. novembra 2019. godine predsjedavajućem Zaimoviću da se sjednica o stanju na KCUS održi. Član 98. Poslovnika PD PFBiH, tačno precizira da na ''pismeni prijedlog 20 poslanika u Predstavničkom domu, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim, predsjedavajući je dužan sazvati sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu prijedloga. Ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući ne sazove sjednicu, potpredsjedavajući su dužni u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu.'' Nakon toga predsjedavajući Zaimović, očito pod pritiskom zastupnice, generalne direktorice i supruge najmoćnijeg političara u Bošnjaka, je odugovlačio i kad je sazvao sjednicu, onda su odigrali dupli pas sa svojim starim političkim bratom HDZ-om BiH, te je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić tražio odgodu, sa tačkama dnevnog reda koje nisu one što je tražilo najmanje 20 zastupnika'', izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, saopćeno je iz NB-a.

Amer Obradović - undefined

FOTO: Arhiv: Amer Obradović

Nezavisni blok još jednom upozorava pogubnost da je čitav zdravstveni, a evo i parlamentarni rad, u rukama dvije-tri porodice i njihovih političkih sljedbenika. Naši zastupnici će i dalje sa drugim opozicionim strankama učiniti sve da raskrinkaju ovu bahatu i nestručnu vlast, a uvjereni smo da će građani biti na strani pravde i čestitih političara.

Komentar na ove navode namjeravali smo zatražiti i od Sebije Izetbegović, ali ona nije odgovarala na naše pozive. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije