Naša stranka Banja Luka: SNSD referendumom pokušava oslabiti opoziciju

Radiosarajevo.ba
Naša stranka Banja Luka: SNSD referendumom pokušava oslabiti opoziciju
/ Ilustracija, Foto: Naša stranka
Naša stranka Banja Luka osuđuje odluku o Referendumu u vezi s 9. januarom, smatrajući da je riječ o predizbornom podmetanju vladajućeg SNSD-a, kojim se oni pokušavaju obračunati s opozicijom:

„A, istovremeno se pokriti za brojne druge najavljene referendume i političke greške u koracima koje je Milorad Dodik napravio od posljednjih izbora do danas“, navodi se u saopćenju Naše stranke.

"Smatramo neprihvatljivim da se građani i građanke očituju o tome da li prihvataju presudu Ustavnog suda BiH, to je nezabilježen presedan u modernim demokratijama. Upravo ta institucija postoji da bi štitila prava i onda kada se većina sa zaštitom tih prava ne slaže. Ne može se na izborima glasati o tome da li je nešto diskriminacija ili nije, a slučaj '9. januara' svakako jeste diskriminatoran, zbog načina izbora praznika koji bi trebali obilježavati svi građani RS-a.

Smatramo da je u pitanju praznik samo jednog naraoda u Republici Srpskoj, a to argumentiramo činjenicom da se 9. januara priređuju crkvene svečanosti, obzirom da je taj dan vezan sa krsnu slavu Sveti arhiđakon Stefan, u kojoj se ne mogu prepoznati svi građani RS-a. Naš motiv je krajnje i isključivo politički, jer bi se suprotno značilo miješanje u aktivnosti vjerskih zajednica, odnosno da im se zabranjuje održavanje vjerskih praznika, što je u suprotnosti s Ustavom BiH.

Pozivamo opoziciju da razotkrije namjere Milorada Dodika, a to je da se ciljano ide s ovim referendumom kako bi se skrenula pažnja sa socijalnih i ekonomskih tema, ali i sa diskusije o kvaliteti i izboru novih ljudi koji će rukovoditi našim gradovima i općinama širom RS-a. Ovo su lokalni izbori, ovdje razgovaramo o tome kako naša zajednica treba izgledati, a ne da bude još jedna prilika za populistički cirkus vlastodržaca iz SNSD-a", zaključuju u Našoj stranci Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije