NSRS usvojio odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a

Fena
NSRS usvojio odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a
AA / NSRS
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas sa 63 glasa "za“ odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, 9. januaru te izabrala i imenovala Republičku komisiju za provođenje referenduma.

Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma podnijeli su Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS RS, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, poslanička grupa Napredna Srpska i samostalni poslanik Ilija Stevančević.

U odluci se navodi da se referendum raspisuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar 2016. godine. 

Narodna skupština usvojila je i Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju referenduma. Prema toj odluci, odluka o raspisivanju referenduma stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada Republike Srpske.

Za članove Republičke komisije za provođenje referenduma, koju čine predsjednik i osam članova, izabrani su Siniša Karan (predsjednik), Draboljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

U Odluci o raspisivanju referenduma ističe se između ostalog da su u Republici Srpskoj republički praznici odvojeni od vjerskih i da je Dan Republike, 9. januar, u Zakonu o praznicima Republike Srpske određen kao sekularni praznik i u potpunosti odvojen od vjerskih praznika koji su normirani u drugim odrebama Zakona.

"Ovakvo zakonsko određenje Dana Republike Srpske onemogućava njegovo povezivanje sa Danom svetog arhiđakona Stefana, vjerskog praznika koji se proslavlja vjekovima, ili bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrđeno i u tačkama 36. i 38. Podneska Venecijanske komisije od 14. oktobra 2013. godine, a koja je isti sačinila na zahtjev Ustavnog suda BiH", navedeno je u odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije