Nikšić: Referendum o Danu RS predstavlja vrhunac urušavanja BiH

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Referendum o Danu RS predstavlja vrhunac urušavanja BiH
Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da organizacija referenduma o Danu RS od strane institucija ovog bh. entiteta predstavlja vrhunac urušavanja države, te neustavan nezakonit pokušaj poništavanja odluka Ustavnog suda BiH.

„Jasno je kako ne postoji ustavni osnov za organizovanje referenduma o presudama Ustavnog suda BiH, jer su odluke Ustavnog suda konačne, obavezujuće i svako njihovo neprovođenje predstavlja krivično djelo.

 

Po već ustaljenom scenariju, oni koji vole sebe smatrati ekskluzivnim predstavnicima Srba, Bošnjaka ili Hrvata idu kod “velikog brata”; po svoje mišljenje. Posljednji u nizu šamara bh. javnosti je saglasnost premijera Srbije Aleksandra Vučića predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da prihvati adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u zamjenu za podršku održavanju referenduma.

 

Krajnje je vrijeme da se zaustavi Dodikov cirkus sa referendumima kojim već godinama maltretira bh. javnost, pokušavajući zamaskirati ekonomsko-socijalni kolaps u koji je doveo RS. Nije bilo sumnje da će za poteze koji vode razgradnji i urušavanju države imati podršku tzv. Saveza za promjene i reformatora Ivanića. U tome su potpuno složni i nema nikakve razlike među njima”, poručeno je u Nikšićevoj izjavi.

 

Bosna i Hercegovina ima svoje institucije od kojih očekujemo da procesuiraju sve one koji ne provode, dodaje se, “odluke Ustavnog suda i ugrožavaju pravni poredak u BiH”:

 

Ako to oni ne učine SDP BiH će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora. Ako izostane odlučna reakcija patriota, institucija Bosne i Hercegovine, a posebno SDA, HDZ i SBB-a, koji dijele vlast sa onima koji podržavaju referendum, plašim se da bi ovo mogao biti samo probni balon za referendum o otcjepljenju.

 

Vrijeme zakazivanja referenduma, sedam dana prije izbora, dovodi u pitanje integritet izbornog procesa. Na taj način vladajuće stranke su dobile novu temu za skretanje pažnje građanima Bosne i Hercegovine sa stvarnih životnih problema i svakodnevnog težeg ekonomskog stanja i beznađa. Svi koji misle da će na taj način gurnuti u zaborav svoja predizborna obećanja, varaju se. Ovim procesom se ugrožava i narušava Dejtonski mirovni sporazum, čime je jasno kako su ispunjeni svi preduslovi da predstavnici međunarodne zajednice iskoriste političke mehanizme u okviru OHR-a.

 

Nadam se da je i njima jasno da je održavanje bilo kakvih referenduma u izbornoj godini nedopustivo i da će sigurno dovesti do velike krize u BiH, što može imati nesagledive posljedice. Građani cijele Bosne i Hercegovine zaslužuju više posla, bolje plate, veće i redovne penzije, a manje nacionalizma, sukoba i podjela“, navodi u svojoj izjavi Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije