SDA: Obaveza OHR-a je da stane u kraj destruktivnim snagama u RS-u

Radiosarajevo.ba
SDA: Obaveza OHR-a je da stane u kraj destruktivnim snagama u RS-u
/ Predsjedništvo stranke SDA, FOTO: Fena
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je danas osudila i smatra neprihvatljivom današnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu tog bh. entiteta.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio dio Zakona o praznicima u RS neustavnim, iz SDA podsjećaju da su vlasti RS-a odlučile u potpunosti ignorirati ovu odluku, te nastaviti s diskriminacijom.

"Suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće, predstavlja krivično djelo kažnjivo po članu 239. Krivičnog zakona BiH ", istaknuto je.

SDA smatra da je ova odluka produkt retrogradne i destruktivne politike predsjendika RS-a i Saveza nezavisnih socijeldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koja u predizborno vrijeme doživljava svoj vrhunac, a sve u cilju prikupljanja jeftinih političkih poena.

"Pod plaštom velikog zaštitnika i borca za interese entiteta RS, Dodik svojim djelovanjem najviše štete donosi upravo građanima manjeg bh. entiteta koji nikada lošije nisu živjeli", stav je ove stranke.

Pozvali su stoga Ured visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoj mandat te da, u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima, bez odlaganja današnju antidejtonsku i protivustavnu odluku Narodne skupštine RS stavi van snage, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošču SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije