Nakon Schmidtovog sastanka u Predsjedništvu BiH, oglasio se OHR

4
Radiosarajevo.ba
Nakon Schmidtovog sastanka u Predsjedništvu BiH, oglasio se OHR
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Christian Schmidt, Željko Komšić i Šefik Džaferović

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. 

OHR se oglasio i istakao kako je sastanak vioskog predstavnika s ciljem razgovora o trenutnim izazovima s kojima se zemlja suočava i potencijalnim rješenjima.

"U tom kontekstu, izrazio je spremnost šire međunarodne zajednice da pruži svoju pomoć, ali je naglasio da je otvoreni dijalog između lidera i političara imperativ za smanjivanje tenzija, te je naglasio potrebu da se svi predstavnici bezuslovno vrate u državne institucije i deblokiraju njihovu funkcionalnost.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Visoki predstavnik je naglasio da teško stečeni mir i napredak postignut tokom posljednjih 26 godina ne može biti doveden u pitanje, a svi izabrani političari trebaju poštivati položenu zakletvu i obećanja data građanima kada su se obavezali da će raditi u njihovom najboljem interesu", navodi se u saopćenju OHR-a

Iz Predsjedništva BiH istakli su da je poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, državnih institucija, dostignutog nivoa reformi, presuda međunarodnih i domaćih sudova i imenovanja u Ustavnom sudu su ključni za budućnost Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano i o proaktivnoj ulozi OHR-a i ostatka međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Schmidt je potvrdio opredijeljenost za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i dostignutog nivoa reformi.

Podsjećamo, sastanku nije prisustvovao Milorad Dodik što je i očekivano s obzirom da se on protivi visokom predstavniku i politici koju zagovara. 

Schmidta u Predsjedništvu BiH nije dočekao treći član Milorad Dodik, koji je pobjegao na Pale. Na Palama se danas održava i Sjednica Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Počela je u 16 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije