Zvizdić o Schmidtu: "Vrlo jasan, ne do kraja precizan..."

1
Fena
Zvizdić o Schmidtu: "Vrlo jasan, ne do kraja precizan..."
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je novinarima da je jako dobro da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt danas obratio poslanicima u Predstavničkom domu i da je dao svoj pogled na aktuelnu političku situaciju.

"Kroz odgovore na nekoliko pitanja, i mislim da je to najvažnije, vrlo jasno je podvukao stav OHR-a da će poštovati Ustav BiH, da će se do kraja poštovati i provesti odluke Ustavnog suda BiH, da nema govora o prenošenju nadležnosti s državnog nivoa na niže nivoe, da će nastaviti funkcionirati državne institucije sa posebnim osvrtom na Oružane snage BiH i Upravu za indirektno oporezivanje i da njegove ovlasti, bonske ovlasti, u svakom momentu mogu biti aktivirane ako dođe u pitanje potreba da se zaštite četiri ključna prerogativa – terotorijalni integritet, suverenitet, politička nezavnost i međunarodno-pravni subjektivitet", kazao je Zvizdić.

Smatra da je Schmidt bio vrlo jasan, ne do kraja precizan kao što su neki poslanici tražili da odgovori sa "da“ ili "ne“.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

"Ja to nisam ni očekivao. Riječ je, prije svega, o diplomati. Ali ako analizirate njegove odgovore, a to ćemo imati vremena u narednim danima, mislim da se iz njih može iščitati sve što je u ovome trenutku bitno da riješimo aktuelnu situaciju i ono što je bitno za dalju evropsku budućnost BiH",  naveo je Zvizdić.

Kaže da još jedna stvar koju je posebno podvukao Schmidt jeste da blokade kojima trenutno svjedočimo moraju odmah prestati i da je Parlament jedino pravo mjesto gdje možemo doći do pravih rješenja kroz dijalog i kroz kvalitetne i meritorne argumente.

Upitan da li je očekivao konkretniji stav visokog predstavnika kada je u pitanju odluka NSRS u vezi s Agencijom za lijekove, odgovorio je da ne može ulaziti u pravnu preceduru da li OHR reaguje u momentu kada zakon stupi na snagu, ili kada je zakon samo usvojen s odgođenim stupanjem na snagu.

"Mislim da može reagovati onda kada zakon stupi na snagu i kada može izazvati konkretne posljedice u smislu funkcioniranja državne agencije i uopće funkcioniranja toga sektora vezanog za lijekove. Sasvim sigurno, potpuno sam ubijeđen u to, da ako se ipak odluči da zakon stupi na snagu i da se derogiraju nadležnosti Agencije za lijekove i time se onemogući građanima RS da imaju dostupnost lijekovima, da će OHR reagovati. Ali ja nisam siguran da će taj zakon ikada stupiti na snagu", zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije