Nakon burne rasprave: Zakon o PDV-u stavljen u hitnu proceduru

Radiosarajevo.ba
Nakon burne rasprave: Zakon o PDV-u stavljen u hitnu proceduru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su usvojili zahtjev za hitni postupak Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u, te je otvorena rasprava o zakonu.

Rasprava o važnosti hitnog postupka je trajala duže od sat.

Denis Zvizdić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH uputio je u parlamentarnu proceduru Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o PDV-u i zatražio danas da se o ne razmatra po hitnom postupku.

Pomjeranje roka

Podsjetimo, radi se  o dopunama koje bi značile pomijeranja roka za uplatu PDV-a, a kako je navedeno u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH potrebno je donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćenje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Zvizdić je kazao da se čitav svijet i dalje bori s posljedicama i da je potrebno da se ovakve mjere donesu hitno bez odlaganja.

Mira Pekić (PDP) u svojoj raspravi kazala je da smo na kraju maja i da su već vidlji poremećaji u privredi BiH.

"Razmjere krize koje će osjetiti privreda BiH tek ćemo vidjeti. Slijedi pad 4 do 5 posto“, kazala je Pekić.

Nikola Lovrinović (HDZ) rekao je da je Zvizdić kao predsjedavajući Vijeća ministara bio pragmatičan, a da mu se to "danas ne čini da jeste kao poslanik".

"Molio bi da se Zvizdić još jednom vrati za govornicu i objasni  prednosti  ovog prijedloga, kako će se pomoći gospodarstvenicima. Ovo je očito problem koji je duže vrijeme prisutan i to treba rješiti na ozbiljan pristup jer hitnost nas može dovesti do nesagledivih posljedica, jer stav minitarstva finansija nije takav", naveo je Lovrinović.

Saša Magazinović (SDP) kazao je da mu nije jasno do kad će sve progresivne ideje biti materijal za promišljanje.

„Nije ovo gospodine Lovrinoviću da se ovo prvi put razmatra. To smo razmatrali više puta. Ove analize vi ste kao zastupnik imali, jeste li čitali ne znam. Da je ovo vama prvi mandat pa hajde. 30.000 privrednika je potpisalo ovu inicijativu. Ne treba vam Saša govoriti ili Denis, vi komunicirajte s njima“, kazao je Magazinović.

Damir Arnaut (Naša stranka) skrenuo je pažnju da Lovrinović uvijek ovako reaguje kada je su pitanju pojedinačni prijedlozi zastupnika.

Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je da bi bilo dobro dati priliku ovom zakonskom rješenju.

Predrag Kožul (HDZBiH)  kazao je da je znaimljivo da neke kolege imaju monopol na progresivne ideje, ali mogu se složiti sa izlaganjem gospodina Magazinovića da je Zakon od PDV-u jedan od najvažnijih zakona i da nije dobro da se on mijenja  po hitnom postupku.

Detaljne analize

Enver Bijedić (Socijaldemokrati BiH) kazao je da su kompanije pretrpile veliku štetu i izgubile su solventnost i zbog toga je potrebno što prije donijeti ovaj zakon.

Dragan Mektić (SDS) kazao je da će podržati hitnu proceduru, iako bi "bilo bolje da smo imali mogućnost da on dođe nakon svih analiza od Vijeća ministara i da se vidi kako i na koji način da se pomogne privredi".

Jučer su članovi UO UIO razmatrali inicijativu Vlade Federacije BiH o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se predviđalo pomjeranje roka plaćanja PDV-a. Nakon detaljnih analiza izvršenih u UIO utvrđeno je da ovakve dopune ne bi imale efekta nego bi bile kontraproduktivne te nisu usvojene predložene zakonske izmjene.

Na kraju je ipak prihvaćena hitnost postupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije