Muriz Memić priznao krivicu - sud već odlučio o kazni: Evo i šta kaže Ifet Feraget

N. Ka.
Muriz Memić priznao krivicu - sud već odlučio o kazni: Evo i šta kaže Ifet Feraget
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića - čiji ubica ni četiri godine kasnije nije pronađen, danas je stigao u Općinski sud u Sarajevu pozvan na ročište u svojstvu okrivljenog.

Druga policijska uprava, iz Općine Centar, podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer nije podnesena prijava za održavanje mirnog okupljanja, 5. oktobra 2018.g.

"Fenomen propadanja jedne demokratske države je evo ovo - umjesto da progoni ubice, država progoni oštećenog, koji ima samo jedan zahtjev, a to je da se se otkrije ko je ubio njegovog sina.

Nesporna je odgovornost Muriza i on će danas sve priznati, kao legalista.. Prijavu smo podnijeli 5. oktobra, jednostavno nismo imali vremena i, iskreno, nije imao novca - svaki ga protesti koštaju puno. Žalosno je, ali je tako", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Murizov advokat Ifet Feraget.

Muriz Memić je na sudu kazao da prihvata odgovormost i poručio je da zna šta je uradio.

"Meni je dijete ubijeno, izvinjavam se poštenim ljudima u MUP-u, ali tu ima puno kriminalaca. 45 policajaca je u krivičnoj prijavi, javnost i cijeli svijet je upoznat s mojim slučajem. Mene svaki protesti koštaju od 3-5 hiljada maraka. Imao sam kratak rok za prijavu protesta, a i nisam imao više novca, jer sve što zaradim potrošim na istinu.

Moram časni sude napomenuti, da ja ne dajem pare na advokate, Ifet Feraget sve radi besplatno", rekao je Muriz na sudu.

On je na sudu detaljno objasnio šta se dešavalo u ove 4 i po godine i poručio je da je istinu dokazao, ali da oni koji su krivi nisu izvedeni pred sud.

"Nije lako da molim sud, ja bih najviše volio da tražim maksimalnu kaznu za Muriza, a da su odgovnri za ubistvo odgovarali za ubistvo", kazao je Ifet.

Memić će za ovaj prekršaj dobiti najblažu kaznu, odnosno ukor.

Podsjećamo, Dženan Memić je ubijen u februaru 2016. godine. Zajedno s njim u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije