Muriz Memić sutra pred sudom zbog neprijavljenih protesta

N. Ka.
Muriz Memić sutra pred sudom zbog neprijavljenih protesta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić i Ifet Feraget ispred Tužilaštva BiH

Sutra, 02.septembra 2020.g, u 9.15h, u Općinskom sudu održat će se ročiste na koje je Muriz Memić pozvan u svojstvu okrivljenog.

Druga policijska uprava, iz Općine Centar, podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer nije podnesena prijava za održavanje mirnog okupljanja, 05. oktobra 2018.g.

"Ja sam napravio prekršaj i poštovat ću presudu i snositi svoju odgovornost. Ali isto tako mora svako da odgovara za ono što je uradio. Ovo je od strane MUP-a, Mevludin Halilovića, Vahida Bakija i Mirsada Dželilović, oni stoje iza toga, jer oni su svi u krivičnoj prijavi.

Ja mogu samo da ima kažem da nikada neću stati, mislim da je naša borba pri kraju i vidjet ćemo ko će odgovarati", rekao je Muriz Memić za Radiosarajevo.ba.

Na Facebook stranici Pravda za Dženana Memića napisali su da je zahtjev potpisao Vahid Bakija, koji je bio komandir saobraćajne jedini kada je sakriveno ubistvo Dženan Memića.

"Na isti taj dan, 5. oktobra 2018. godine, podnijeli smo krivične prijave protiv istih policajaca koji su podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Mi smo spremni snositi odgovornost zbog nenajavljenog mirnog okupljanja, ispoštovati odluku koju sud donese ali isto tako tražimo da zakon bude jednak za sve, i da se konačno pred lice pravde izvedu ubice našeg Dženana", napisali su.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije