Muriz Memić nakon završnih riječi: Sve vrijeme sam gledao Alisu, to je monstrum

7
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić nakon završnih riječi: Sve vrijeme sam gledao Alisu, to je monstrum
Foto: Kolaž / Ifet Feraget i Muriz Memić

U predmetu Zijad Mutap i drugi pred Sudom Bosne i Hercegovine Tužilaštvo je danas iznijelo završne riječi.

Nakon ročišta medijima se obratio otac stradalog Dženana Memića, Muriz.

"Kad je Ifet (Feraget, advokat porodice Memić op. a.) progovorio u sudnici, isto kao da je neke ujeo stršljen. Ja ne znam čemu sve vrijeme mržnja prema Ifetu i meni od ovih advokata optuženih, ali nema veze evo došli smo do kraja.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Zašto je sudija Branko Perić danas kritizirao Tužilaštvo

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Zašto je sudija Branko Perić danas kritizirao Tužilaštvo

Svaka čast tužiocima, čak su rekli i da nisu napisali završnu riječ. Znači, koliko ih je ovo sve dirnulo, da su oni sve imali u glavi. Hvala svima koji su došli da čuju ovu istinu. Žao mi je što porodice optuženih nisu došle da čuju ovu istinu.

Šta god Sud odluči, ja ću se saglasiti s tim. Ali, moram reći da nikada neću stati da idem dalje. Ide nova optužnica. Znam da će dugo trajati...

Ja sam sve vrijeme gledao ponašanje Alise Mutap. Slobodnu mogu reći da je to jedan monstrum koji sve zna i koji neće da progovori. Kada se god ona spominje, okrene se prema Sudu i klima glavom, kao ona se čudi. Sreća je pa sudsko vijeće uopšte ne gleda u nju. Kao ona se jadna u čudu našla, hoće nešto da dokaže s tim.

Da je pravna država, ovdje danas ne bismo bili ni ja, ni vi, ni Ifet. Da se odmah istina uradila, ne bi se danas mi ovdje nalazili.

Muriz Memić: 'Zanima me zašto je obrisan snimak iz hotela iz 2016. godine!?'

Muriz Memić: 'Zanima me zašto je obrisan snimak iz hotela iz 2016. godine!?'

Kada smo do ovog nivoa došli, ja se nadam da ćemo doći i do kraja. Ja mislim da ćemo dokazati, iako su dosta dokaza uništili. Krvavu majicu Alise Mutap je uništila njena majka pred svjedocima. Ali, postoje brojni drugi dokazi", rekao je Muriz Memić.

Novinarima se potom obratio advokat porodice Memić Ifet Feraget.

"Izuzetno sam zadovoljan ovim što smo čuli od tužioca.

Što se tiče ponašanje pojedinaca u sudnici, svi mi znamo da centri u mozgu, koji su zaduženi za razum se ne nalaze u istom dijelu gdje se nalaze centri koji su zaduženi za emocije. Očigledno je da kod nekih izostaje i razuma i emocije.

Ja bih rekao da i uništeni dokazi govore svojim vlastitim jezikom. Dakle, spisak uništenih dokaza je enorman.

Uvjeren sam da ćemo uskoro otkriti i one koji su izvršili sam čin ubistva", rekao je Feraget.

O tome da li je utvrđeno da su optuženi odgovorni za djela koja im se stavljaju na teret, kaže:

"Nećemo iznositi nikakvu ocjenu dokaza. Ovo je jedna od najboljih završnih riječi koje sam imao priliku slušati. Ovdje je očigledno bilo i emocija", kazao je Feraget.

O amneziji Alise Mutap:

"Fenomen amnezije nije prvi put tretiran u sudskim postupcima u predmetu Memić. To je tema o kojoj Sud donosi ocjenu samo i isključivo na usnovu nalaza vještaka medicinske struke. Mi nemamo boljeg sudskog vještaka od akademika Kučukalića. Sad ja sebe pitam i cijelu javnost, zbog čega Tužilaštvo koje ima nalaz da amnezija ne postoji, jer nema potresa mozga, zbog čega Tužilaštvo KS inzistira na novom vještačenju. Svjesno su i namjerno pokušali zataškati jedno ubistvo. To im nije uspjelo.

Slučaj "Dženan Memić": Pročitajte detalje iz dnevnika koji je pisao Zijad Mutap

Slučaj "Dženan Memić": Pročitajte detalje iz dnevnika koji je pisao Zijad Mutap

Isključena je bila kakva mogućnost da neko kod Alise Mutap uspostavi dijagnozu potresa mozga. Više je puta ponovljeno i pred ovim Sudom da je Alisa imala samo lakše povrede", dodao je Feraget.

Ovo je slučaj koji bi mogao mnoge stvari promijeniti, ustvrdio je.

"Pravosudni sistem se ipak oporavlja i polako se vraća. To je jedini način da se vrati povjerenje građana. Javnost ne treba pisati presudu, ali oko javnosti budno prati ovaj slučaj gdje se radi o ubistvu mladića. Sve upućuje da je sami vrh države upetljan u ubistvo i Dženana Memića i Davida Dragičevića. Itekako imamo struku kad zataškavamo dokaze, a sada je prilika da pokažemo da je imamo i kad dokazujemo", rekao je Feraget.

Posted by Pravda za Dženana Memića on Thursday, November 3, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije