Muriz Memić nakon ročišta: "Pravili su feštu, jer su zataškavali ubistvo, ali..."

3
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić nakon ročišta: "Pravili su feštu, jer su zataškavali ubistvo, ali..."
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan pretres na kojem će biti ponovljeno suđenje Alisi Ramić (bivša Mutap), Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću.

Ovaj, drugostepeni postupak vodi se pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić. Postupak se vodi nakon što je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Naime, Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Dženanov otac, Muriz Memić, obratio se medijima danas nakon održanog ročišta.

"Vidite šta znači skrivanje dokaza. Ali, doći ćemo do kraja, sigurno. Zna se sve", rekao je Muriz Memić, komentirajući činjenicu da Tužilaštvo traži da se reproduciraju svjedočenja Abdulaha Kučukalića, Hamze Žuje i Irhada Kosa, te da se sasluša dr. Kemal Dizdarević po pitanju navodne amnezije Alise Mutap.

Pogledajte dolazak Alise Mutap i njenog oca Zijada na suđenje u slučaju Dženan Memić

Pogledajte dolazak Alise Mutap i njenog oca Zijada na suđenje u slučaju Dženan Memić

Memić je podsjetio kako sudija koji je predsjedavao Vijećem u prvostepenom postupku - Branko Perić - nije dao da svjedoči dr. Dizdarević.

"Tužilac je obrazložio da stavimo tačku na tu amneziju, na laži Alise Mutap. Alisa je bila rame uz rame sa Dženanom, a oni su namještali uviđaj. Vesela je družina ponovo tu. Oni su pravili feštu, jer su zataškavali ubistvo, ali džaba su dali pare na muziku", govorio je Memić nakon ročišta.

Nadam se da ćemo dočekati nakon osam godina da ovo završimo, zaključio je.

Potom je govorio i advokat porodice Memić Ifet Feraget, simbolično kazavši: "Evo, vidite i sami. Oblačno jeste, ali se nadamo da sunčani dani dolaze."

Alisa Mutap
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Alisa Mutap

Feraget je istaknuo kako, ukidanja prvostepene presude Vijeća kojim je predsjedavao Branko Perić, presuda i postupak postaju ništavni.

On očekuje još tri do četiri ročišta, prije presude - sljedeće ročište, tj. pretres je zakazan za 29. maj, kada ćemo znati odluku ovog vijeća o reproduciranju izjava i (neposrednom) saslušavanju novog svjedoka, tj. Kemala Dizdarevića. 

"Bližimo se kraju. Ne želim da prejudiciram, ali očekujem da porodica Memić, kao i sve druge oštećene porodice u Bosni i Hercegovine, dobiju kroz Sud BiH institucionalnu garanciju da je život od svakog od nas zaštićen, pa tako i život Dženana Memića, da konačno utvrdimo ko su njegove ubice", naglasio je Feraget.

Muriz Memić o novom suđenju: 'Alisa se dobro sjeća, da se toga ne sjeća!'

Muriz Memić o novom suđenju: 'Alisa se dobro sjeća, da se toga ne sjeća!'

Poručio je i:

"Doći ćemo i do ubica, s obzirom na to da se vodi detaljna i ozbiljna istraga. Provode se vještačenja, saslušavaju svjedoci...mogu još samo reći da smo zahvaljujući kriminalnom radu tužilaca Kantona Sarajevo - i pojedinih federalnih - došli u situaciju da trošimo milione maraka i osmu godinu dokazujemo nešto što se moglo dokazati za 24 sata: da se nije lažirao uviđaj, koji nikad nije održan, da su oduzeti telefoni, uzeti snimci nadzornih kamera...

I dalje govorim da jr vrh vlasti umiješan u smrt Dženana Memića. Jer ako brišete jedne snimke, druge izuzimate nakon dva ili tri mjeseca, ako nikad niste razgovarali s doktorom koji je operisao Dženana Memića, koji je te noći rekao da ovo nije i ne može biti saobraćajna nesreća...to je kriminal kojim se bavi Tužilaštvo, a to je opasnije od onog čim se bave ubice. Zato je ovaj slučaj tako važan."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije