Memić: Begov sin je bio na poligrafu, ovo se neće riješiti do 2121. godine

11
A. L.
Memić: Begov sin je bio na poligrafu, ovo se neće riješiti do 2121. godine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Otac stradalog Dženana Memića, Muriz, kaže za portal Radiosarajevo.ba da nikako nije zadovoljan jučerašnjim sastankom sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Podsjetimo, ovaj sastanak bio je jedan od zahtijeva porodice Memić sa protesta održanih 10. septembra.

Ipak, na njemu Muriz Memić nije čuo ništa od onoga što je želio.

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

"Mi smo tražili suspenzije Dalide Burzić i Sabine Sarajlije. Oni kažu da nisu nadležni. Nisam nikako zadovoljan sastankom. Oni su meni pričali da ih ne mogu suspendovati, da to nije po zakonu. Ja im objašnjavam da, zbog toga što one nisu radile po zakonu, ja vodim bitku šest godina. Ali, ne mogu da im objasnim. Kao da pričamo drugim jezikom".

"Oni su mene fino primili, ugostili i suosjećaju se s mojim bolom, ali ja od toga nemam ništa. Ja želim pravdu za svoje dijete. Ovo ide vrlo sporo za sada, ako se nastavi ovim tempom, pravdu nećemo dočekati do 2121. godine. S ovim ljudima na čelu VSTV-a ja samo mogu pozvati ljude ponovo na ulicu. Žao mi je što to moram reći, ali tako je. Pravosuđe je firma u stečaju. Kompletan VSTV treba smijeniti", priča Muriz Memić za Radiosarajevo.ba.

Kaže da su mu predložili da još jednom podnese prijave protiv Dalide Burzić i Sabine Sarajlije.

"Zamislite, rekli su mi da još jednom podnesem prijave protiv nSarajlije i Burzić. Kome da ih podnesem? Aleni Kurspahić? Pa, ona je prijateljica Dalide Burzić. Suludno je da njoj podnesem prijavu. Prvi korak VSTV-a trebao bi biti da se smjeni Alena Kurspahić. Ali, bez obzira na sve, ja ću opet podnijeti prijavu protiv Dalide Burzić jer imamo nove dokaze".

Ne očekuje da će VSTV na današnjem i sutrašnjem zasjedanju smijeniti Burzić ili Sarajliju.

"Ne očekujem to, jer oni su rekli da nemaju nadležnost. Meni je utisak da oni sve ovo što se dešava podržavaju jer stalno mi govore 'ne možemo ovo, ne možemo ono...'", priča vidno razočarani Memić.

Ipak, poručuje da nikada neće odustati. Danas on i advokat Ifet Feraget imaju sastanak sa glavnim tužiocem Federacije BiH Miralemom Halilovićem. Muriz poručuje da ni od tog sastanka ne očekuje ništa.

"Pitat ćemo njega je li ištas poduzeo protiv Vlade Miškovića zbog lažne optužnice za saobraćajnu nesreću. Ali, ne očekujem mnogo. Možda sastanak bude trajao samo minut - dva, vidjet ćemo".

Razočaran je zbog smjene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Smatra da će to sada stopirati proces.

"Gordana Tadić je ispunila sve što nam je rekla da će uraditi. Državno tužilaštvo je jedino htjelo raditi. Očekujem da će smjenom Gordane Tadić sve stati i da je ovo njihov način da sve stopiraju. Vidjet ćemo ko će doći umjesto nje i šta će uraditi. Zato i kažem da se sve ovo neće završiti do 2121. godine", kaže Memić.

Kako su prenijeli mediji, član VSTV-a Davor Martinović danas je kritikovao predsjednika Halila Lagumdžiju jer je jučer razgovarao s porodicom Memić.

Memić mu šalje poruku.

"Gospodin Martinović bi trebao znati da su njegove kolege tužioci pokušali sakriti ubistvo. To je bila njihova namjera. Ja opet neću stati, iako me je sve ovo razočaralo".

7. oktobra počinje suđenje protiv Zijada Mutapa i drugih koji se terete da su pokušali sakriti dokaze o tome kako je stradao Dženan Memić 2016. godine.

"Ma, ja bih taj postupak skratio maksimalno. Zna se da su krivi. Ali, mislim da će i to potrajati. Ima dosta svjedoka, mnogi od njih su zaštićeni. Ja samo čekam da se otvori istraga za ubistvo, to me najviše zanima trenutno", priča Memić.

Na kraju dodaje da je sin Alije Budnje, Muamer, bio na poligrafu nakon što je nedavno izvršen pretres njegovog stana u Bosmalu.

"Begov sin je išao na poligraf, kažu dobrovoljno. Ali, on i svi znaju da poligraf nije dokaz na Sudu. Neka pročita šta je poligraf rekao kada je tamo išao Ljubo Seferović. Mašina to radi, ali ljudska ruka zaključuje i piše. Taj proces je radio MUP KS, tako da ja tu ništa ne vjerujem", kazao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Muriz Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije