Muharem Bazdulj zapjenušano reagirao na intervju Danisa Tanovića: To je rasizam

22
Radiosarajevo.ba
Muharem Bazdulj zapjenušano reagirao na intervju Danisa Tanovića: To je rasizam
Foto: Novosti.rs / Bazdulj komentarisao intervjuu Tanovića

Pisac i član Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (RTS) Muharem Bazdulj oglasio se na stranici Kulturnog centra iz Novog Sada, sa Bojanom Panaotovićem na čelu, sociologom poznatim po iskazima podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a povodom intervjua kojeg je uglednom beogradskom listu 'Danas' dao oskarovac, bh. reditelj Danis Tanović.

Kod čika Villya Brandta

Podsjetimo, na pitanje novinarke Aleksandre Ćuk kakav je njegov odnos prema dopunama Krivičnog zakonika BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, Tanović je kazao:

"Imam takav odnos da vama treba, zbog vas, ne čak ni zbog nas, prvo zbog vas, da vam treba Vili Brant. Srbiji treba Vili Brant. Treba čovjek da kaže 'izvinjavamo se za sve što smo uradili, to smo radili, nije bilo u redu'. Tačka. Nama više ništa ne treba. Ne tražimo mi nikakve odštete, samo da neko kaže – to je bilo pogrešno, a ne da imamo nekog ko živi 80 kilometara odavde i kaže – to nije bio genocid, možda
vam se ponovo desi."

Bivši predsjednik Trabzonspora pronađen mrtav u stanu

Bivši predsjednik Trabzonspora pronađen mrtav u stanu

Bazdulj na početku ističe da je "Danas" kojem "kulturna elita Srbije tepa da je jedini ozbiljan, nezavisan i netabloidan dnevnik u Srbiji, opširno i izrazito benevolentno izveštavao sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala."

"U danu službenog završetka festivala, na naslovnoj stranici je najavljen intervju sa bosanskohercegovačkim režiserom Danisom Tanovićem. Najava intervjua na naslovnici glasi: "Srbiji treba Vili Brant". Sam naslov je u istom tonu, ali malo direktniji: "Danis Tanović: Vama treba Vili Brant, ne čak zbog nas, nego prvo zbog vas". Uz samo zrno imaginacije, naslov će svakom imalo upućenijem čitaocu savršeno sugerisati sadržaj intervjua. Tu je gomila milion puta prežvakanih floskula, masa analogija koje su bile lažne i kad su prvi put upotrebljene, a kamoli danas, brdo simplifikacija i pregršt čistih neistina", navodi Bazdulj.

Ono što je Bazdulju posebno zasmetalo jeste citat iz intervjua beogradskom listu u kojem Tanović doslovno kaže:

"Kad Srbija prestane da srbuje i kad se uzvisi na nivo ljudskosti i kad prestane da se odnosi prema svijetu da su, bože dragi, protiv njih, a da su oni jadni i nevini, onda će se stvar počet menjat. Meni je strašno što je 150.000 Srba odselilo iz Sarajeva nakon što se rat završio. Ali nisu te Srbe otjerale Sarajlije. Tim Srbima su Radovan Karadžić i Ratko Mladić rekli bjež’te glavom bez obzira zbog njihove politike...

Iako je "sasvim spreman da očekuje sve najgore", Bazdulj dodaje:

"Nisam mogao da verujem da je Tanović zaista rekao to što je rekao odgovarajući na pitanje 'Kako vidite odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine u budućnosti?'.

Zaustavimo se, udahnimo...

Veli kako bi trebalo bi napisati poseban tekst "o sramotnom falsifikatu prema kojem Izetbegovićeva vlast nije imala nikakve veze sa egzodusom Srba iz delova Sarajeva koji su u Dejtonu pripali Federaciji, a dotad su bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske".

"Ovde Tanović mrtav-hladan kaže da Srbija tek treba 'da se uzvisi na nivo ljudskosti'. Zaustavimo se, udahnimo duboko, izbrojimo do deset, pa pročitajmo opet. Danis Tanović, oskarovac, umetnik i intelektualac kaže da je Republika Srbija ispod nivoa ljudskosti i da tek treba da se uzvisi na taj nivo. Živimo u vremenu u kojem lokalni moralisti svako malo trube li trube o dehumanizaciji. Postoji li eklatantniji i
paradigmatskiji primjer dehumanizacije od toga da kažeš da su neka zemlja i neko društvo ispod nivoa ljudskosti?", bilježi Bazdulj.

Nadalje, ističe kako je u Sarajevu napisana "cela biblioteka knjiga o tome kako su bh. muslimani dehumanizovani u beogradskim medijima krajem osamdesetih i početkom devedesetih", ali on ne može da se "seti nijednog iskaza gde neko izričito i doslovno kaže" - da bh. muslimani tek treba "da se uzvise na nivo ljudskosti".

"I onda se takav Tanovićev iskaz još bez ikakve rezerve štampa u beogradskom listu uz niz pohvala "mudrom sagovorniku"?! Ali da se razumemo, ni ovde Tanović nije originalan. To je samo tugaljiva i polupismena varijacija na davna rasistička Starčevićeva bulažnjenja...", optužuje i ruži Bazdulj.

Postoji, dodaje Bazdulj, stavljajući pritom u zastrašujući kontekst oskarovca Danisa Tanovića - "jasan kontinuitet između Starčevićeve teoretske dehumanizacije Srba i genocidne prakse njegovog imenjaka Pavelića".

Zbog toga Bazdulj posebno smatra krivim list "Danas", navlačeći im, očito, "na kosti" dokazane "profesionalce" i "demokrate" iz srbijanskih tabloida pod kontrolom Vučića.

"Ali u svemu ovome je zaista najgore to što ni onaj koji ovakve stvari izgovara, ni ona koja s njim razgovara, ni urednici 'Danasa' u tome, čini se, ne vide ništa problematično. Teza da je Srbija "ispod nivoa ljudskosti" je normalizovana. Zamislite da ukrajinski režiser kaže za moskovski list da Rusija tek treba da se uzvisi na nivo ljudskosti. Zamislite da iranski režiser kaže za vašingtonski list da Amerika
tek treba da se uzvisi na nivo ljudskosti.Zamislite da jermenski režiser kaže za istanbulski list da Turska tek treba da se uzvisi na nivo ljudskosti. Nezamislivo, zar ne?", piše, uz ostalo, Bazdulj.

Oni sebe vide kao nadljude

Pita se dalje šta bi se desilo da je slično objavljeno u Sarajevu ili Prištini?

To čak i ako zamislimo, veli autor, "čovek bi bio 'kanselovan' pre nego bi se štamparska boja na njegovom intervjuu i osušila".

Bazdulj ide toliko daleko da Tanovića između redova optužuje za fašizam!?

"Tanović će, međutim, nastaviti da bude "regionalna zvezda", sa pristojno brojnom sektom beogradskih fanova, ostajući duboko ubeđen da je on zapravo jedan kosmopolita kome nije bitno ko je ko, nego kakav je ko čovek. (Ono, to možda i jeste tačno, pošto, videli smo, on sam kaže da su za njega Srbi ispod nivoa ljudskosti, pa se oni svakako ne računaju.)

Ne bih se usudio da spekulišem o bilo čijem nivou ljudskosti, ali bih rekao da oni koji za celu jednu zemlju kažu da je ispod nivoa ljudskosti sebe po svoj prilici vide kao nadljude, ibermenše, da baš ne kažem – arijevce", zaključio je Bazdulj.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije