Muhamed Gafić: Bosanski sud je sačuvao svoju čast oslobađajući Dragana Vikića!

10
F. V.
Muhamed Gafić: Bosanski sud je sačuvao svoju čast oslobađajući Dragana Vikića!
Foto: PrtScr / Al Jazeera / Dragan VIkić i Muhamed Gafić

Muhamed Gafić, legendarni bosanskohercegovački policajac-specijalac, profesor sociologije, gorski spasitelj, alpinista i pisac bio je danas u sudnici Suda Bosne i Hercegovine gdje je izrečena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću, komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Gafić je nadahnuto prenio svoje utiske nakon odluke Suda BiH koju su pozdravili svi istinski bh. patrioti.

"Ja sam danas bio u sudnici. Prisustvovao sam izricanju presude Vikiću i ostalima, a u vezi sa ratnim zločinom koji je počinjen u neposrednoj blizini baze Specijalne jedinice u Velikom parku. Ovo namjerno govorim... Gledao sam lica familija, porodica ubijenih vojnika, zarobljenika. Gledao sam siluetu Dragana Vikića. Porodicama ubijenih treba satisfakcija, treba pravda da pobijedi. Draganu Vikiću, također, treba pravda da pobijedi! U njegovom slučaju pravda je pobijedila“, kaže na početku Gafić.

Saudijska Arabija reagovala na neuspjesno usvajanje rezolucije o prijemu Palestine u UN

Saudijska Arabija reagovala na neuspjesno usvajanje rezolucije o prijemu Palestine u UN

Vikiću je podmetnuto kukavičje jaje

Dodaje da je njemu lično petogodišnji proces Draganu Vikiću ličio na bosanski slučaj "Dreyfus" (poznati političko-špijunski skandal koji je podijelio Francusku krajem 19. stoljeća zbog neosnovanih optužbi prema oficiru jevrejskog porijekla, op.a.).

"Vikiću je podmetnuto kukavičje jaje. Odmah se znalo ko je to uradio. Nakon toga se odmah znalo, bilo je ašćare ko to zataškava. I onda ta ista vlast koja je pod kontrolom imala ubice tih ljudi, sve je to poput kukavičjeg jajeta prebacila na Dragana Vikića. Pet godina mu je država sudila.

Ista ona država koja je opstala zahvaljujući građanima Sarajeva, specijalcima bosanskim, i specijalnoj jedinici, a u žiži je bio Vikić“, ogorčeno kaže Gafić.

Dragan nikad nije izgubio čast

Podsjeća da je Vikić u teška vremena, kad ljudi od opasnosti bježe, okupio one koji se ne plaše i spremni su bili da se bore.

„Vikić je omasovio takve koji će ostati u Sarajevu boriti se specijalcima, sa ostalim patriotima u odbrani grada. Desilo se da je grad odbranjen. Prvi put u historijski neprijateljska vojska nije ušla u grad. Prvi put u historiji, a mnoge vojske su dolazile. Vojska koja nas je napadala je bila jedna od najsnažnijih.

Grad je odbranjen zahvaljujući Draganu Vikiću. I taj čovjek je doživio da ga pet godina država tereti i sudi za nešto što je neko drugi uradio. To je za mene bilo ponižavajuće.

Ponižavajuće za državu! Ovom presudom bosanski sud je sačuvao svoju čast. Draga Vikić je nikada nije izgubio. A bosanski sud je sačuvao svoju čast današnjom presudom oslobađanja Dragana Vikića. O njemu samo govorim“, zaključio je Muhamed Gafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije