Uvijek na strani pravde: Vikićevci dali podršku Davoru Dragičeviću

8
Radiosarajevo.ba
Uvijek na strani pravde: Vikićevci dali podršku Davoru Dragičeviću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Građani nakon izricanja presude Vikiću posjetili Dragičevića

Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostepenom presudom oslobodio krivice komandanta Armije Republike BiH Dragana Vikića i ostale. 

Optužnica Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku u Sarajevu, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

Nakon izricanja presude komandant Vikić je na izlazu iz Suda BiH dočekan uz gromoglasan aplauz, čestitke i riječi podrške. Okupljeni su zapjevali pjesmu Mladena Vojičića Tife "Ponesi zastavu".

Nije davao izjave za javnost, a nekoliko građana je zatim posjetilo Davora Dragičevića, oca stradalog Davida kako bi mu 'iskazali podršku u borbi za pravdu'. 

Podsjetimo, Davor spava ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine od kraja marta i kaže da neće otići "dok ne počnu hapšenja odgovornih za ubistvo njegovog sina".

Ovo je uslijedilo nakon četvrte godišnjice od pronalaska tijela nastradalog Davida.

Ranije je rekao kako je sistem od njega napravio neprijatelja.

"Izgubio sam dijete na najsvirepiji način i mene više ne interesuju ni entiteti, ni država, ni niko. Mene kao zvijer progone, u Banjoj Luci mi spavaju ispred kuće, 90 posto građana Banjaluke me mrzi.

Od mene je režim napravio neprijatelja svakog čovjeka. Neće biti mira dok moj David ne dobije pravdu. Neću se smiriti", ponovio je Dragičević.

Građani nakon izricanja presude Vikiću posjetili Dragičevića - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Građani nakon izricanja presude Vikiću posjetili Dragičevića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije