Adna Dobojlić, advokatica Dragana Vikića: Pravda je zadovoljena, istina je pobijedila

11
F.V.
Adna Dobojlić, advokatica Dragana Vikića: Pravda je zadovoljena, istina je pobijedila
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adna Dobojlić i Fikret Hodžić

"Pravda je zadovoljena, istina je pobijedila", kazala je za portal Radiosarajevo.ba sarajevska advokatica Adna Dobojlić, branitelja legendarnog komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Dragana Vikića, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine danas oslobodio krivnje.

„Pravda je zadovoljena. Zadovoljni smo oslobađajućom presudom. Bilo je i previše izazova, pritiska, sve smo preživjeli. Branili smo istinu! Nije bilo teško. To smo lako prošli...“, rekla je Dobojlić.

Dodala je da je bilo mnogo od pojedinaca koji su im pomogli tokom ovog dugogodišnjeg procesa.

U Bosni i Hercegovini danas otvaranje biračkih mjesta povodom izbora u Hrvatskoj

U Bosni i Hercegovini danas otvaranje biračkih mjesta povodom izbora u Hrvatskoj

„Njima sam zaista zahvalna. Ali bilo je mnogo pritisaka sa kojima smo se nosili, nismo govorili. Ne bih ni sad govorila o tome, niti kvarila ovaj trenutak. Ali bilo je dosta pritisaka. Svašta se dešavalo u ovih pet godina. Ali evo pobijedili smo. Istina je pobijedila!“, rekla je Dobojlić.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) u prvostepenoj presudi oslobodio je Dragana Vikića, ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH) optužbi za ratni zločin u Velikom parku u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, osam pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. godine bilo je zarobljeno iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Pripadnici JNA su, nakon zarobljavanja, dovedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.
Pored Vikića za ovaj zločin optuženi su i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčića (ranije se zvao Senaid Čavčić).

Svi su oslobođeni krivice, rečeno je na Sudu BiH, u četvrtak, 21. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije