Muftije Vladi FBiH: Ne možete mimo zakona rješavati pitanje centralne zone Mostara

6
Radiosarajevo.ba
Muftije Vladi FBiH: Ne možete mimo zakona rješavati pitanje centralne zone Mostara
Foto: Islamska zajednica BiH, muftijstvo Mostar / Dedović i Smajkić o gradnji zgrade Hrvatskog narodnog pozorišta

Dvojica mostarskih muftija, aktuelni mr. Salem ef. Dedović i muftija u penziji Seid ef. Smajkić u Saopćenju Mostarskog muftijstva upućenom bosanskohercegovačkoj javnosti oštro su osudili odluku federalnih vlasti da mimo zakonskih procedura, regulacionog plana centralne zone Mostara osiguraju sredstva za nastavak gradnje zgrade Hrvatskog narodnog pozorišta.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Grad Mostar jedan je od simbola naše države, grad svjetske kulturne baštine, u kojem je neimar Hajrudin izgradio čuveni Stari most, biser arhitekture. Oduvijek je kroz svoju dugu historiju bio urbani, vjerski, kulturni, društveni centar i primjer suživota građana različitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja i opredjeljenja.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Mostarske muftije sa sjedištem u Mostaru više od četiri stotine i trideset godina, u skladu sa učenjem islama,utemeljenom kulturom i bošnjačkom tradicijom, predano i iskreno promovišu toleranciju i povjerenje među narodima i građanima ovog grada.

Zvaničnici Islamske zajednice u svim prilikama iskazuju volju i htijenje da pomognu u izgradnji zdravijeg društva i boljeg životnog prostora za sve ljude, da se osjećaju jednakopravno i sigurno u svom gradu i svojoj zemlji.

U tom kontekstu Muftijstvo mostarsko godinama javno poziva sve relevantne faktore da se u centralnoj zoni grada Mostara, na mjestu nekadašnje vojne linije razgraničenja - linije smrti, ispoštuju zahtjevi svih vjerskih zajednica i da se otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja jevrejske sinagoge.

Ovaj plemeniti poziv ignorisan je svih ovih godina, a njegova realizacija se dodatno onemogućava novim neshvatljivim odlukama nadležnih federalnih vlasti, koje mimo svih zakonskih procedura, bez regulacionog plana centralne zone, osiguravaju sredstva za nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta.

Ne odričemo pravo hrvatskog naroda na kulturni život i njegovo afirmisanje kroz ustanove kulture, jer to pravo tražimo i za svoj narod.

Ne podržavamo i nikad nećemo prihvatiti selektivnu (ne)pravdu, uzurpaciju vakufa, obilježavanje prostora i pravljenje novih etničkih linija i podjela pod plaštom sporta, kulture i drugih opravdanja i izgovora.

Ne može se parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, rješavati pitanje Centralne zone grada Mostara i time direktno poništavati legitiman zahtjev Islamske zajednice.

Dok molbe i zahtjevi Islamske zajednice u vezi izgradnje Islamskog kulturnog centra na Lakišića haremu leže u ladicama i dok vjernici bajram namaz i sve značajnije manifestacije iz godine u godinu obavljaju na sportskim terenima usljed nepostojanja većeg molitvenog prostora, jer su mostarske džamije manjih dimenzija, nastavak nelegalne gradnje Hrvatskog narodnog kazališta se finansira iz federalnog budžeta bez potrebnih dozvola.

Lažne floskule o jednakopravnosti padaju u vodu upravo na primjeru dvodecenijske intenzivne borbe i nastojanja Islamske zajednice da se izgradi jedan reprezentativan vjersko-kulturni objekat u Mostaru, što je nasušna potreba vjernika muslimana ovog multietničkog grada, a nije nikakav politički zahtjev i pitanje preko kojega bi se dizale tenzije u ovom Gradu. Islamska zajednica je svo vrijeme ostala privržena načelu poštovanja zakonskih normi i procedura kod realizacije potrebnih infrastrukturnih objekata.

Kao odgovorni ljudi koji su preuzeli na sebe emanet časne muftijske dužnosti u prethodnom i sadašnjem vremenu, nećemo nijemo posmatrati novo degradiranje Islamske zajednice i udar na čast i dostojanstvo svih naših članova i simpatizera. Naprotiv, još jače i snažnije ćemo dizati svoj glas za istinsku ravnopravnost i zaštitu prava svih vjernikā i svih stanovnika ovog grada", navodi se u saopćenju mostarskih muftija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije