SDP BiH: Država mora biti odbranjena od antiustavnih nasrtaja

2
Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Država mora biti odbranjena od antiustavnih nasrtaja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Nermin Nikšić

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine održala je danas strateško planiranje čiji je domaćin bila Kantonalna organizacije SDP Tuzla.

Razgovarano je o aktuelnim problemima u državi, te modusima parlamentarnog djelovanja SDP-a u cilju poboljšanja aktuelne situacije u zemlji, uzrokovane pozicionim djelovanjem etnonacionalističkih stranaka i slabom reakcijom izvršne vlasti na višim nivoima.

Strateško planiranje je otvoreno prezentacijom rada Vlade Tuzlanskog kantona u mandatu pod premijerom Kadrijom Hodžićem, koji je u svom izlaganju iznio stavke o učinku vlade, pokrenutim projektima i rješenjima u prethodnom periodu.

Tuzlanski kanton je politički, ekonomski i socijalno pokrenut upravo angažmanom SDP-ovih ministara i premijera. Nakon toga prezentaciju rada su imali i gradonačelnici Tuzle, Gračanice i Gradačca, koji su govorili o radu u prethodnom periodu i sljedećim planiranim aktivnostima.

Izborni štab SDP BiH prezentirao je i predložio osnovne izborne ciljeve, dinamiku budućeg djelovanja te izbornu strategiju za parlamentarne izbore koji su planirani za 2022. godinu. U svojoj prezentaciji Izborni štab SDP BiH dao je prvi okvirni plan za realizaciju izborne kampanje i ocijenio da SDP BiH ima potrebnu snagu i dobru šansu za uspjeh na narednim izborima.

Strateško planiranje je posvećeno i radu klubova na federalnom i državnom nivou, gdje su izloženi trenutni gorući problemi, ali i naznačeno da je SDP BiH amandmanski i proaktivno djelovao u navedenim parlamentima. Navedeno je da su mjesecima unatrag predlagani novi krucijalni zakoni za poboljšanje statusa građana, od carinske politike, politike upravljanja energentima, Zakona o ukidanju akciza, čije ukidanje je odloženo u Domu naroda, do otvaranje diskusije povodom najavljenog Zakona o porezima na doprinose.

Ponovljeni su stavovi da će SDP BiH insistirati na socijalnim politikama koje pomažu građanima, naročito radnicima, penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je informisao prisutne o epilogu nedavnih razgovora o izbornom zakonu, te ponovio znani SDP stav da država prvo mora biti odbranjena od antiustavnih djelovanja i nasrtaja, a potom struktuirana kroz Izborni zakon po evropskim civilizacijskim normama, od čega SDP neće odustati ni pod koju cijenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije