Sejdić i Finci o Izbornom zakonu BiH: 'Došli smo u ćorsokak. BiH je ipak pobijedila'

4
L.S.
Sejdić i Finci o Izbornom zakonu BiH: 'Došli smo u ćorsokak. BiH je ipak pobijedila'
Foto: Al Jazeera / Jakob Finci i Dervo Sejdić

Novi krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u nedjelju je okončan bez konkretnog dogovora, a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za neuspjeh je okrivio lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića te je poručio kako sada "apsolutno nema uslova" za provedbu izbora planiranih za oktobar. 

Izmjena Izbornog zakona u BiH je i jedan od 14 prioritetnih uslova u Mišljenju Europske komisije koje država mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu. Neke od izmjena, ako se dese, značit će i promjene odredbi Ustava BiH, posebno kad je riječ o pravu manjina da ravnopravno, kao i tri konstitutivna naroda, budu imenovani u izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini, te višegodišnji predsjednik Saveza Roma u BiH za portal Radiosarajevo.ba komentirali su trenutnu situaciju u BiH po pitanju izbora. 

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Čekamo godinama, možemo još do 2026.

"Mislim da nije velika šteta što su propali pregovori. Da su se dvije strane dogovorile, treća ne bi bila zadovoljna ili bi možda bila zadovoljna. Sve je ovo na silu. Imamo pet presuda u Strazburu koje se ne poštuju. Naš Ustav jasno krši evropsku Konvenciju o ljudskim pravima", poručuje Finci. 

Naglašava kako se na izbore čeka godinama, pa nije problem, da još sačekamo. 

"Venecijanska komisija nas je upozorila i da usaglasimo svoje akte. Mi za sve govorimo hoćemo, a slovo jedno nije promijenjeno. Prošlo je 12 godina nakon presude "Sejdić i Finci" i ništa se nije promijnilo, a pričamo o izborima", ističe Finci. 

Mišljenja je da otkako je HDZ BiH izgubio izbore, sve je stalo.

"Moramo promijeniti izborni zakon, inače, ova zemlja će se raspasti. Izborni zakon mora biti u skladu sa Ustavom. Hajmo pokušati natjerati državne organe da rade. Ova država ne donosi nikakve odluke u koristi građana, mi se samo zadužujemo, a ko će vraćati dugove, koga će sve ovo koštati, naše unuke", tvrdi Finci.

Podsjeća da se izmjena Izbornog zakona ne može uraditi bez mijenjanja Ustava Bosne i Hercegovine. Ustav je taj koji diktira kako će se neko birati, a onda se to tehnički riješava Izbornim zakonom.

"Ako smo izgubili 12 godina, možemo još četiri, pa nek izbori budu 2026. godine, a do tada riješiti sve i usaglasiti sa Ustavom", mišljenja je Finci. 

"Došli smo u ćorsokak, imat ćemo izbore u oktobru bez obzira na zakone, jer to se očekuje, cijeli svijet kaže da je to po demokratiji. Politička situacija se mijenja, imamo rat u Europi, blizu je Bosne i Hercegovine. Ne daj Bože, ali može zahvatiti Zapadni Balkan i na kraju i BiH. Na kraju, ne trebaju nam bespotrebne tenzije, imamo mi bitnijih problema u BiH", poručio je Finci za portal Radiosarajevo.ba.

Aplikant pred Sudom za ljudska prava u Strazburu Dervo Sejdić još u januaru 2022. je na sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH prezentirao prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH i naglašava kako neće odustati od razgovora i svojih prijedloga, ali je i spreman na kompromis i izmjene.

BiH je u nedjelju ipak pobijedila

U izmjeni preambule Ustava BiH istakao je kako se trenutna mijenja u "BiH je demokratska i socijalna država njenih građana, konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba i nacionalnih manjina". Dotakao se i izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH.

"Poznavajući situaciju i različite stavove, nisam ni očekivao napredak u pregovorima o Izbornom zakonu. Očekivao sam napredak u tehničkom dijelu, integritet glasačkog listića... BiH je u nedjelju ipak pobijedila. Prijedlozi koji su se stavili pred političare nisu bili u duhu demokratije i građanskog koncepta", mišljenja je Sejdić.

Ističe kako smatra da bi elektroski sistem doveo do još veće dikriminacije, prvenstveno na jačnu glasa. 

"Glas u zapadnoj Hercegovini, Kantonu Sarajevo ili Tuzlanskom kantonu ne bi vrijedio isto po tom principu elektorskog glasanja. Mislim i da bi se uvodio treći entitet koliko god HDZ tvrdio da ne bi", ističe, između ostalog, Sejdić.

Naglašava kako koncept koji je predstavljenu nedjelju nije dobar i da je dobro što nije došlo do dogovora. 

"Bilo bi dobro da se vladaju će koalicije uozbilje, imaju jasne planove, sjednu i razgovaraju. Treba da bude jasno d ami nemamo vremena za gubljene. Ako Europa želi da nam pomogne, mi moramo pokazati da želimo raditi, želimo promjene, želimo u EU. Ali, niko nije stekao dojam da imamo ozbiljnost", naglašava Sejdić za portal Radiosarajevo.ba

Tvrdi kako neće odustati od razgovora i svojih prijedloga sa svim političkim strukturama u BiH dok se nešto ne riješi.

"Trenutni zakonski okvir i Ustav nas diskriminira. Imali smo tri izborna ciklusa, pa nije problem da i ove izostavimo, možda je čak i bolje nego da dođe do još većih podjela i segregacije. Buduća parlamentarna većina treba preuzeti obavezu i odma nakon formiranja, parlamenta, Vijeća ministara da krenu na posao, da urade posao u neizbornoj godini, da se ne razmišlja populistički. Nadamo se da će preovladati zdrav razum", kazao je Sejdić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije