Jasna američka i europska poruka Čoviću: Izbora mora biti!

29
F.V.
Jasna američka i europska poruka Čoviću: Izbora mora biti!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Izrevoltiran izostankom dogovora o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini prema maksimalističkim zahtjevima koje je on davno ispostavio, a bez spremnosti na ustupke u pogledu Doma naroda Federacije BiH, koji bi onemogućili blokade kakve gledamo već četiri godine, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas „da apsolutno nema uvjeta da se organiziraju izbori“.

Jasan stav Amerike

“To doživljavam kao brutalni udar na BiH u smislu aktuelne političke situacije u BiH, ali i kada gledamo okruženje…”, izjavio je Čović novinarima u Sarajevu komentirajući ishod pregovora.

Međutim, indikativna je poruka koju je Čoviću gotovo istovremeno uputio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy. Očito su shvatili u kojem pravcu bi procesi mogli ići.

Oglasila se srbijanska policija o nestanku malene Danke: Uputili hitan apel građanima

Oglasila se srbijanska policija o nestanku malene Danke: Uputili hitan apel građanima

Osvrćući se na riječi Dragana Čovića koji smatra da nema uslova za njihovo održavanje, američki ambasador je rekao:

"Ukoliko neka stranka želi bojkotovati izbore, ja ću vam reći da to nije pametno. To bi bila greška".

To je prilično jasna poruka američkog ambasadora i prijatelja BiH.

Iako nije krio razočarenje što SDA i HDZ, na koncu, nisu postigli dogovor o stvarima o kojima se razgovara već godinama, što je, realno, u izbornoj godini i u postojećim okolnostima teško bilo i očekivati, Murphy je poručio:

"Od početka smo govorili da je bolje ne postići dogovor, nego postići loš”.

I direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhors je poručila “da je važno je da se održe izbori u BiH i građani imaju pravo na to”.

Komšić: Bojkot DA, blokada NE

Mogućnost blokade ili bojkota izbora doskorašnji predsjedavjući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić komentirao je još sredinom prošle sedmice.

“Dragan Čović će nastojati da blokira izbore, ja mislim da neće moći, pa će nastojati da bojkotuje izbore. Bojkot izbora je normalna stvar u demokratskim sistemima. Pa nek bojkotuju, OK. I to je sredstvo političke borbe. Ne možemo mi utjecati na politiku niti promišljanje ni Čovića ni HDZ-a ni HNS-a. Ako hoće da bojkotuju izbore, to je njihovo pravo. Ali blokirati ih ne smiju. To je već protudržavna djelatnost”, rekao je tada Komšić za FTV, prenijeli su mediji.

Tragom Čovićevih istupa zatražili smo komentar i od Željka Bakalara, predsjednika Centralne izborne komisije (CIK).

Nemam šta posebno novo komentirati. O tome sam već sve rekao“, kazao je Bakalar.

On je ranije medijima izjavio kako je „stav međunarodne zajednice da izbora mora biti“, te da se oni za njih pripremaju.

Poruke predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, ali i Europske unije su jasne – izbora mora biti.

Ma koliko Dragan Čović slao gotovo prijeteće poruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije