Božo Skopljaković: Čini se sve da bi se zaštitili kriminal i korupcija

14
Radiosarajevo.ba
Božo Skopljaković: Čini se sve da bi se zaštitili kriminal i korupcija
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Božo Skopljaković i Dragan Čović

Piše: Faruk Vele

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke (HS), stranke-potpisnice Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju i NATO, koji su ovih dana snažno digli svoj glas i povodom razgovora o izbornoj reformi, kaže kako ne vjeruje u postizanje sveukupnog rješenja stranaka na vlasti, izražavajući čak i sumnju u pogledu njihove spremnosti da se uopće dogovaraju.

Prihvatiti tehničke izmjene

"Odbijanje, prije svega tehničkih strana i vezivanje tih tehničkih izmjena s, nazovimo ga, političkim procesom pregovaranja, smatram da su te dvije stvari nespojive. Svi znamo da je izborni proces toliko kompromitiran da nitko ne vjeruje u njega. Sad se pokušava naći odgovarajuće rješenje, da se barem u tom dijelu dobije jedna sigurnosti u izborni proces, te da se vrati povjerenje građana u njega. Stranke koje su na vlasti, a prije svega HDZ s HNS-om, oni ne žele uopće o tome razgovarati dok se ne postigne cjelokupno rješenje“, kaže Skopljaković za portal Radiosarajevo.ba.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Prema njegovim riječima, ogroman bi napredak bio da se dobiju barem tehiničke izmjene Izbornog zakona u BiH.

"Ovo ostalo, imali su tolike godine, a nisu uspjeli to dogovoriti. Dovedu sve pred same izbore, tako da je to zaista upitno", kazao je Skopljaković.

Primijetio je da zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za regiju Gabritel Escobar s pravom najviše govori o kriminalu i korupciji.

"Iza ovoga stoji sigurno duboko ukorijenjeni kriminal i korupcija i sve se čini kao bi se to zaštitilo. Nema tu iskrene želje da se nešto mijenja, kada se ide sa maksimalističkim zahtjevima. Žele predstaviti dijelu naroda da oni zaista nešto rade u interesu naroda, a, zapravo, poduzimaju sve u svom osobnom interesu kako bi zadržali status quo i ostali na pozicijama koje će njima danas-sutra omogućiti da i dalje kontroliraju određene procese, da ne dođe do podizanja određenih tužbi itd.", veli Skopljaković.

Govoreći o Deklaraciji koju su potpisali predstavnici širokog kruga stranaka i organizacija koje iskreno žele naprednu, europsku, prosperitetnu BiH, Skopljaković objašnjava zašto se Hrvatska stranka opredijelila za ovaj dokument:

"Kada pogledate sam sadržaj Deklaracije, uvjeren sam da bi i ove stranke koje su trenutno na vlasti, kada bi pročitali tu Deklaraciju podržali sve što tamo stoji. Postavlja se pitanje zašto i oni nisu u tome ako ovako razmišljamo. Nisu upravo iz razloga što smo i ranije govorili, zbog kriminala i korupcije. Jer ako dođe do raspetljavanja određenih stvari, onda druge stvari dolaze na tapet i moraju se rješavati, a to je, prije svega, potreba za oslobađanjem tužiteljstva i sudstva od politike, odvajanje od politike. Da im se daju alati da mogu samostalno djelovati i pokrenuti određene procese", ukazao je Skopljaković.

Hrvatska stranka, dodao je, u sadržaju Deklaracije ne vidi niša sporno.

"Vidimo da je ta Deklaracija okrenuta ka europskoj BiH, a to je ono za što se mi zaista zalažemo. Dajte nam više europske BiH. Nije problem Izborni zakon, nisu problem ni konstitutivni narodi, problem su kriminal i korupcija, i toga se moramo rješavati. Samo s približavanjem EU može doći do toga", jasan je Skopljaković.

Ove stranke ne mogu vratiti povjerenje

Ono što ga kao i sve dobronamjerne brine jeste nastojanja da se svjesnim širenjem mržnje, nepovjerenja, animoziteta među građanima, svjesno žele probuditi antagonizmi, posebno Bošnjacima i Hrvatima.

"Ovo nije prvi put čini ovako što sa narodom i da se određene stranke poistovjećuju s narodnom. Napokon se moraju razdvojiti narod i stranka. Oni ovo čine svaki put pred izbore. Ovo što su napravili HDZ i SDA na političkoj sceni, oni su toliko doveli do nepovjerenja između jednih i drugih, da se to pokušava predstaviti kao nepovjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda, što nije točno", ukazao je.

Smatra da ove dvije stranke na vlasti ne mogu nikako popravit te odnose.

"Mora doći netko treći. Hrvatska stranka je za to da se popravljaju odnosi i da se iskreno vrati povjerenje. To povjerenje je narušeno. Stranke koje su na vlasti su toliko u kriminalu i korupciji da to povjerenje ne mogu oni nikako vratiti, oni moraju otići sa političke scene, da bi došle neke nove snage koje će vratiti to povjerenje. Treba se početi ponašati kao običan svijet, narod, koji živi jedan sa drugim, a ne jedan pored drugog", zaključio je Skoljaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije