Mašić o izbornim reformama: Problem je radikalni zahtjev HDZ-a BiH

3
Fena
Mašić o izbornim reformama: Problem je radikalni zahtjev HDZ-a BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Damir Mašić

U zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu održana je još jedna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH na kojoj su prisustvovali predstavnici političkih stranaka i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst te ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy.

Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije BiH naglasio je da se pregovori nastavljaju sutra u 9 sati.

"Postoji spremnost da se razgovara u ovom segmentu unapređenja integriteta izbornog procesa kroz njegovu zaštitu i da konačno dobijemo izborni zakon koji će osigurati da se izbori određuju na osnovu onoga kako su birači glasali i zaokruživali", rekao je Mašić.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Podvukao je da je problem radikalni zahtjev HDZ-a BiH da se članovi Centralne izborne komisije biraju i u Domu naroda, iako to nigdje nije sadržano u preporukama ODIHR-a.

Predstavnik Naše stranke Damir Arnaut rekao je da "oko pregovora oko integriteta HDZ BiH insistira na tome da se CIK pored Predstavničkog doma bira i u Domu naroda".

"Bez toga neće da razgovaraju o skenerima itd. Nažalost u suštini nema nikakvog pomaka. Oni blokiraju čitav paket integritetski izmjenama načina izbora CIK-a", rekao je Arnaut.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković ocijenio je da je atmosfera na današnjem sastanku u odnosu na onu u Neumu puno bolja.

"Danas je bila mnogo konstruktivnija rasprava i mnogo su konkretniji prijedlozi koji bi mogli voditi ka konačnim rješenjima. Nisam pretjerani optimista ali je puno bolje nego što smo do sada viđali", rekao je Konaković.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona traju već godinu dana, ali bez značajnijih pomaka, a opći izbori u BiH trebali bi biti održani ove godine.

Ono što je takođe danas novo jeste da su se za pregovarački stol vratili SDP, DF i Naša stranka koji su jedno vrijeme izašli iz ovog procesa pravdajući to time da postoje neki veći problemi u BiH, kao što su blokada državnih institucija, ali i kompletna sigurnosna i politička situacija u zemlji i koje su zapravo prioritet za razgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije