Ramić i muftija Grabus: Zaštiti povratnike koji su se vratili na svoju djedovinu

2
Radiosarajevo.ba
Ramić i muftija Grabus: Zaštiti povratnike koji su se vratili na svoju djedovinu
Foto: IZ BiH / Ministar Edin Ramić i muftija Nedžad ef. Grabus

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija Muftijstva sarajevskog Nedžad ef. Grabus razgovarali su na temu podrške povratnicima i unapređenju života u povratničkim sredinama.

Razgovarali su i o prethodno realiziranim projektima i projektima koji će biti realizirani u saradnji Ministarstva i Muftijstva.

"Nastavljamo dobru saradnju sa Islamskom zajednicom. Na području Muftijstva sarajevskog smo realizirali nekoliko infrastrukturnih projekata u povratničkim mjestima, značajniji su u Kiseljaku i na Sokocu. U tekućoj godini ćemo zajedničkim naporima uraditi i više.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Sinhronizovanim aktivnostima postižemo veći efekat i dolazimo do stvarnih potreba naših ljudi. Izgradnjom infrastrukture u vjerskim zajednicama stvaramo pretpostavke i za kvalitetniji društveni život povratnicima, posebno mladih kojima smo posebno orijentirani kroz naše programe", istakao je ministar Ramić.

Muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus ukazuje na potrebu podrške povratničkim zajednicama.

"Smatramo važnim i cijenimo napore koje ulaže Federalno ministrastvo raseljenih osoba i izbjeglica u održivom i stabilnom povratku i ostanku u mjestima koja su prognanici bili prisiljeni napustiti.

U proteklim godinama realizirani su značajni projekti koji su ohrabrili povratnike, ali i sve ljude u Bosni i Hercegovini i pokazali važnost rješavanja stambenih, infrastrukturnih i drugih životnih pitanja.

Posebno su značajni programi na polju obrazovanja, školstva i kulture koji omogućavaju dostojanstven razvoj vlastitog identiteta. Građani Bosne i Hercegovine u povratničkim mjestima snaže državni i kulturni identitet bosansko-hervegovačkog društva.

Važno je ulagati dodatne napore kako bi se ljudima koji su se vratili na svoju djedovinu pomoglo u svim segmentima potrebnim za dostajenstven život. Islamska zajednica će kroz svoje programe uvijek biti na strani dobra i zajedničkih vrijednosti koje povezuju sve ljude", kazao je muftija Grabus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije