SDP poručio Vladi Federacije: Povucite odluku i prestanite udarati na suverenitet BiH

13
Radiosarajevo.ba
SDP poručio Vladi Federacije: Povucite odluku i prestanite udarati na suverenitet BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nikšić i Mijatović

Odbor za obrazovanje, nauku i mlade Socijaldemokratske partije BiH oštro osuđuje odluku Vlade Federacije BiH i smatra neprihvatljivim izjednačavanje statusa Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) sa akademijama koje nose etnički prefiks.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH) i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) su udruženja građana, koje djeluju isključivo pod etničkim prefiksom, te se finansiraju i iz drugih izvora.

"Odluka koju je Vlada FBiH donijela kako bi osigurala glasove za usvajanje budžeta, a kojom se putem raspodjele budžetskih sredstava dodjeljuju sredstva ANU BiH, HAZU BiH i BANU, dodatno degradira i dovodi u podređen položaj ANU BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Svaki pokušaj diskreditacije ANU BiH je udar na državu. Naime, jedina je Akademija nauka i umjetnosti BiH osnovana prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, te ona jedina baštini kontinuitet države, dok ostale djeluju kao udruženja građana.

Dakle prema Zakonu o Akademiji nauka i umjetnosti BiH iz 1965. godine samo ANU BiH je legitimna akademija nauka i umjetnosti. Ostale akademije ne mogu dobiti taj zvanični status, niti smiju biti na isti način finansirane kroz budžet Vlade Federacije BiH.

Odbor za obrazovanje, nauku i mlade SDP BiH poziva Vladu Federacije BiH da povuče ovu odluku i da prestane udarati na suverenitet države Bosne i Hercegovine, grubim, antiustavnim i nelegitimnim pokušajima diskreditacije jedine državne i priznate Akademije nauka i umjetnosti BiH", navodi se u saopćenju SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije