SDP: BHRT u trenutnu poziciju doveden antidržavnim djelovanjem političkih faktora

1
Radiosarajevo.ba
SDP: BHRT u trenutnu poziciju doveden antidržavnim djelovanjem političkih faktora
Print Screen / BHRT

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da odmah krene u rješavanje problema finansiranja Javnog RTV servisa.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Evidentno je da Vijeće ministara nije poduzelo nikakve mjere na sanaciji stanja u ovoj instituciji i sprječavanju blokade računa, zbog čega su neizvjesne sudbine više od 800 radnika.

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

SDP BiH će u parlamentarnoj proceduri pokrenuti pitanje stanja na BHRT-u, te ćemo tražiti odgovore od nadležnih organa o svom postupanju.

Jasno je da je BHRT u trenutnu poziciju doveden smišljenim antidržavnim djelovanjem političkih faktora koji već desetljećima rade na onemogućavanju stabilnog finansiranja državne televizije.

Prije svega, radi se o političkim strukturama u RS i njihovim saveznicima u Federaciji BiH sa kojim zajedno čine sve kako bi urušili sve značajne državne institucije.

RTV sistem BiH uspio je opstati i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu uz gotovo nemoguće uslove rada, posebno u opkoljenom i svakodnevno granatiranom Sarajevu, a njegov rad danas, u 21. vijeku i mirnodopskim uslovima, ozbiljno je doveden u pitanje.

S obzirom da prema Javnom RTV servisu postoje milionska dugovanja entitetskog emitera, pozivamo pravosudne organe da bez odlaganja poduzmu mjere prinudne naplate.

Uzimajući u obzir da je stabilno finansiranje Javnog RTV servisa jedan od uslova za pristupanje EU u okviru 14 preporuka Evropske komisije, neshvatljiva je potpuna ravnodušnost vlasti", zaključuju iz SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije