Mašić: Saznat ćemo imena koji su se preko leđa građana htjeli nezakonito obogatiti

8
Radiosarajevo.ba
Mašić: Saznat ćemo imena koji su se preko leđa građana htjeli nezakonito obogatiti
Foto: Radiosarajevo.ba / Damir Mašić

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici su izglasali zahtjev Kluba SDP-a BiH: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Nakon glasanja, usvojeno je ukidanje akciza na naftne prerađevine pa će tako cijena goriva biti jeftinija za 30 do 45 feninga. Da bi izmjene zakona stupile na snagu, moraju biti usvojene i u Domu naroda PSBiH.

Saopćenjem se jutros oglasio SDP BiH, koje je potpisao predsjednik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić i prenosimo ga u cijelosti:

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

"Jučer je na prijedlog SDP BiH jednoglasno usvojen zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojim se obavezuje Federalna uprava za inspekcijske poslove da javno objavljuje imena privrednih subjekata koji se ne pridržavaju odluka vlade o propisanim maržama za osnovne životne namirnice i naftne derivate. Takodjer javno će se objavljivati i visina propisanih novčanih kazni i drugih sankcija.

Bit će interesantno saznati imena kompanija i trgovačkih lanaca koji su na jadu sopstvenog naroda nezakonito ostvarivali ekstra profit.

Naredni korak je drastično povećanje novčanih kazni za ovu vrstu kriminala koji je ravan ratnom profiterstvu.

Saopćenje SDP-a BIH - undefined

Foto: SDP BiH: Saopćenje SDP-a BIH

Tekst usvojenog zaključka:

“Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužuje Federalnu upravu za inspekcijske poslove da sedmično saopštava javnosti informacije o inspekcijskim nadzorima koji će sadržavati podatke o imenima privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH u vezi sa propisanim maržama za životne namirnice i naftne derivate, kao i o visini izrečenih kazni prema Zakonu o kontroli cijena u FBiH. To se odnosi i na inspekcijske nadzore od 15.02.2022. do 09.03.2022. godine.”. Nastavljamo i dalje zajedničku borbu", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije