Ministrica Đapo neće podržati Solakov zahtjev za isplatu: To je nemoralno!

Radiosarajevo.ba
Ministrica Đapo neće podržati Solakov zahtjev za isplatu: To je nemoralno!
Foto: Fena / Edita Đapo

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je članica Komisije za administrativne pitanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici neće podržati zahtjev suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Fahrudina Solaka, koji je zatražio da mu se iz budžeta Federacije odobri jednokratna novčana pomoć za težu povredu koju je zadobio u aprilu ove godine prilikom pada s motocikla u Konjicu.

Podsjetimo, Solak, koji je jedan od glavnih aktera afere "Respiratori", traži isplatu pomoći u visine dvije prosječne plaće, tačnije da mu se isplati 1.870 maraka.

"Neću glasati za prijedlog da se Solaku isplati taj novac, jer je to nekorektno i nemoralno. Posebno ne zbog činjenice da ovaj novac traži u vrijeme kada mnogi građani Bosne i Hercegovine ostaju bez posla zbog pandemije koronavirusa. Osim toga, nemoralno je jer Solak, iako ne radi, prima puni iznos plaće koja nije mala", kazala je Đapo.

Osim toga, kako je naglasila, iz dokumentacije koju su članovi Komisije dobili ne može se vidjeti da li je Solak povrede zadobio na službenom putu ili na nekom privatnom putovanju. Nejasno je i čiji je motor, njegov ili državni. 

"Još jedan od razloga zašto neću glasati jeste i to što ne postoje nalazi Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a u kojem se liječe svi državni službenici, na osnovu kojih možemo znati o kojoj vrsti povreda se radi", zaključila je ministrica Đapo.

Kako su ranije objavili mediji, Tužilaštvo BiH je spremilo optužnicu u predmetu "Respiratori" koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Za sada su, pored Solaka, u ovoj aferi osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", firme koja je za 10,5 miliona KM i uvezla respiratore iz Kine u BiH, ali i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije