Solak traži od Vlade FBiH skoro 2.000 KM za nesreću s motociklom!?

Radiosarajevo.ba
Solak traži od Vlade FBiH skoro 2.000 KM za nesreću s motociklom!?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Solak

Dok se čeka podizanje optužnice u aferi "Respiratori" i početak suđenja, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zatražio je o Vlade Federacije jednokratnu pomoć za povrede koje je zadobio prilikom saobraćajne nesreće krajem aprila ove godine u Konjicu, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba od izvora u Federalnoj vladi.

"Molim vas da mi u skladu sa članom 5. uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaća ("Službene novine Federacije BiH broj 63/10, 22/11, 66/11) izvršite isplatu jednokratne novčane pomoći za težu povredu, na osnovu priložene dokumentacije", navedeno je u Solakovom zahtjevu.

Solak je ovaj zahtjev 3. jula uputio Federalnoj upravi civilne zaštite, a Uprava proslijedila Komisiji za administativa pitanja Vlade FBiH koja će, kako saznajemo, o ovom pitanju odlučivati sutra.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, administrativna Komisija je pripremila je prijedlog rješenja sa sutrašnjim datumom. U njemu se navodi kako se "utvrđuje Solaku pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći" po osnovu teške tjelesne povrede u visini od dvije prosječne neto plaće isplaćene u FBiH, prema zadnjem objavljenim statističkom podatku, to jeste u iznosu od 1.870 KM.

Solakov zahtjev - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Solakov zahtjev

"Sredstva za isplatu naknade po ovom rješenju će se osigurati iz sredstava Federalne uprave civilne zaštite", navedeno je u prijedlogu rješenja.

U obrazloženju se navodi da je Solak naknadnu tražio jer je na Kliniku s ortopediju i traumatologiju u Sarajevu s teškim povredama primljen "prije preventivne suspenzije"!

Neslužbeno, pojedini članovi Komisije za administrativna pitanja već negoduju zbog ovakvog zahtjeva, te će se sutra usprotiviti novim isplatama budžetskog novca za Solaka.

Prijedlog rješenja - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Prijedlog rješenja

Podsjetimo, sarajevski "Dnevni avaz" je objavio da je Tužilaštvo BiH spremilo optužnicu u predmetu "Respiratori" koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH.

Državno tužilaštvo nije demantiralo ove navode.

Za sada su, pored Solaka, u ovoj aferi osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", firme koja je za 10,5 miliona KM i uvezla respiratore iz Kine u BiH, ali i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji je Hodžiću, pod čudnim okolnostima dao dozvole za uvoz i transport medicinskim sredstvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije