... / Tužilaštvo nezadovoljno: Žalba zbog ukidanja mjera Novaliću, Solaku i Hodžiću

07. 08. 2020. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 71

Tužilaštvo BiH je u zakonom propisanom roku dostavilo žalbu Krivičnom vijeću Suda BiH protiv odluke sudije za prethodni postupak tog Suda kojim su ukinute mjere zabrane prema osumnjičenim licima Novalić Fadilu, Solak Fahrudinu i Hodžić Fikretu u predmetu “Respiratori”, a koje su izrečene od strane Suda BiH po službenoj dužnosti, a ne po prijedlogu Tužilaštva BiH.

Žalba je podnesena protiv navedene odluke jer je Sud BiH u potpunosti propustio utvrditi da li su mjere zabrane ispunile svrhu radi kojih su izrečene, budući da je Sud BiH prethodno utvrdio postojanje okolnosti na strani osumnjičenih koje ukazuju da bi isti mogli ometati krivični postupak kontaktom sa svjedocima, a potom po službenoj dužnosti izrekao mjere zabrane radi otklanjanja tih okolnosti, piše u saopćenju Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je stava da Sud BiH može donijeti na zakonu zasnovanu odluku o potrebi dalje primjene mjera zabrane prema osumnjičenim licima tek nakon što utvrdi rezultate mjera koje su bile na snazi, od čega će ovisiti potreba njihovog daljeg postojanja, ukidanja, pooštravanja ili zamjene za neku drugu mjeru propisanu zakonom, te nakon što utvrdi sistem kontrole primjene mjera zabrane.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je prije dva dana mjere zabrane koje su bile određene premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku Srebrene maline Fikretu Hodžiću.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u premetu "Respirator". Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, preko poljoprivrednog dobra Srebrena malina.

Tokom istrage je, između ostalog, vještačeno da ovi respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor, a Sud BiH je donio rješenje kojim odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora, ali uz mjere zabrane, i to sastajanjem sa svjedocima, a brani im se i sa se međusobno sastaju i komuniciraju.

Kako je tada rečeno, mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a svaka dva mjeseca će se kontrolisati njena opravdanost.

Osim njih, osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA