Ministarstvo ljudskih prava: Niko nema pravo ovako da se ponaša prema djeci

E. H.
Ministarstvo ljudskih prava: Niko nema pravo ovako da se ponaša prema djeci
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Novi uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalazi Zavod u Pazariću

Nakon što su danas objavljeni uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću kontaktirali smo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija za Radiosarajevo.ba kazala je da je Ministarstvo iz medija danas saznalo za ove informacije i fotografije.

Direktor Zavoda Pazarić: Zgrožen sam, strogo sam zabranio vezivanje nemoćne djece

Mi ćemo sa svoje strane zatražiti dodatne informacije od strane nadležnih ministarstava i nadležne ustanove. Sve kako bi provjerili ove informacije i da provjerimo da li je došlo do kršenja Evropske konfencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka. Nakon toga vidjet ćemo da li ćemo imati mogućnost da posjetimo ovu ustanovu i da vidimo o čemu se tačno radi“, pojasnila je Đuderija.

Saliha Đuderija - undefined

Foto: Screenshot: Saliha Đuderija

Dodala je da je nemoguće napraviti procjenu stanja na osnovu fotografija.

Parlament FBiH odbio da raspravlja o Pazariću: Evo ko je glasao protiv

Očito je da sistemi i metode koje se primjenjuju moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima, a posebno ako se radi o osobama sa invaliditetom. U svakom slučaju fotografije izazivaju jako, jako težak osjećaj. Ako možemo o tome govoriti, na fotografijama je određeni vid zlostavljanja. Moramo vidjeti šta je sve iza ovih fotografija i svakako se ne slažemo sa ovakvim metodama koje umanjuju sposobnosti i kvalitet života tih osoba. Niko nema pravo na ovakav način da se ponaša prema djeci“, istakla je Đuderija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije