Parlament FBiH odbio da raspravlja o Pazariću: Evo ko je glasao protiv

E. H.
Parlament FBiH odbio da raspravlja o Pazariću: Evo ko je glasao protiv
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić

Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je Sabina Ćudić.

A odbijena je i inicijativa da „se neodložno zaustavi zlostavljanje djece u Zavodu“, kao i da se izradi kodeks postupanja sa štićenicima, uvedu redovne nenajavljene inspekcije, izdvoje hitna interventna sredstva za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja.

Inicijativa Sabine Ćudić - undefined

Foto: Screenshot: Inicijativa Sabine Ćudić

Također Ćudić je preglagala da se imenuje i ljekarski tim koji će vršiti reviziju dijagnoza i praksu redovnih doktorskih pregleda, kao i da nadležno tužilaštvo ubrza istražne radnje. Između ostalog Ćudić je predlagala i da se hitno razriješe dužnosti članovi Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda.

Podsjećamo, Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

„Prilikom glasanja za ovu tačku SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, SBB je velikim dijelom bio za, jednako kao i SDP i Naša stranka“, kazala nam je Ćudić.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Dok traje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na svom Twitter profilu objavio je da je šokiran fotografijama koje je danas pokazala Ćudić.

"Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore", napisao je Field.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije