Izvještaj inspekcije: Otkrivamo ko su 'gazde' koje duguju Pazariću i kako se kralo

Erdin Halimić
Izvještaj inspekcije: Otkrivamo ko su 'gazde' koje duguju Pazariću i kako se kralo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

Javnost u BiH ali i šire bila je zgrožena nakon što je direktor Zavoda za zbrinjavanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju Pazarić Redžep Salić još 11. septembra ove godine pred Parlamentom FBiH otkrio šokantne detalje o poslovanju i načinu života djece koja su smještena u ovu instituciju.

Od tad pa do danas Salić je uz nekad veću, a nekad manju podršku medija, razotkrivao kriminal prethodne Uprave Zavoda Pazarić. Konkretno portal Radiosarajevo.ba bio je među prvima koji su obišli štićenike ove institucije te fotoaparatom i videokamerom zabilježio užasne uslove u kojima djeca žive.

Posjetili smo Zavod u Pazariću: Procijenite u kakvim uslovima žive djeca

Malo više od mjesec dana prošlo je kako je ekipa portala Radiosarajevo.ba prvi put posjetila Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Od tad pa do danas mnogo se prašine diglo u bh. javnosti, puno se pričalo o tome u kakvim uslovima žive štićenici ovog Zavoda.

Da javnost bude podijeljena pobrinula se Vlada FBiH koja je 17. oktobra na sjednici zaključila da ne prihvata stavove direktora Salića. 

Stav Vlade FBiH: "Potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene"

"Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je pripremilo cjelovitu informaciju o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na osnovu činjenica iz izvještaja, Federalna vlada danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba."

Radžep Salić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Radžep Salić

“Na osnovu činjenica iz izvještaja Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike, Vlada FBiH nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba. O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda. Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti”, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Međutim portal Radiosarajevo.ba izvještavao je u proteklom periodu da se stanje u Zavodu nažalost ne popravlja, te da aktuelni direktor Salić tvrdi da opstrukcije dolaze od federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

U Zavod Pazarić ulazi Finansijska policija, Porezna uprava i inspekcija

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici upoznata o informaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o izvještajima upravljačkih struktura ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Rasprava o toj temi će biti nastavljena naredne sedmice.

Izvještaj Federalne inspekcije

Naime, u posjedu smo izvještaja Federalne inspekcije, u kojem se navode brojne malverzacije i nezakonito trošenje novca Zavoda, navode se primjeri kako je građevinski materijal koji je kupljen novcem ove institucije završavao u privatnim stanovima, kućama i vikendicama zaposlenika. Također dodaje se da je novac Zavoda trošen za izradu namještaja po mjeri koji je također završavao na adresama određenih uposlenika. Štaviše određeni zaposlenici su bili primoravani da zajedno sa stićenicima izvode teške građevinske radove u privatnim stambenim objektima visokorangiranih zaposlenika Zavoda u Pazariću.

Tako su inspektori zaključili da su “Svi radovi navedeni u Ugovoru za izvođenje naknadnih radova saniranja pojave kretanja tla i odvodnje podzemnih voda u Odjeljenju Ramići 2 neosnovano fakturisani”.

Kurbansko meso

Također navodi se da su brojna dugovanja koja potražuje Zavod, među njima su i ona za prodaju kurbanskog mesa, koje su Zavodu donirali građani BiH. Zavod je bio primoran prodati to meso zbog nemogućnosti da ga skladišti na odgovarajući način.

Kako se navodi u izvještaju, inspektori su utvrdili postojanje duga i to:

1 – Kompanija “RDA Company” d.o.o Tuzla dužna je 49.276,30 KM, a tužba je pokrenuta 12.11.2012. godine.

2 – Društvo za proizvodnju, usluge, unutrašnju i vanjsku trgovinu “Brajlović” dužno je 102.330,96 KM, a tužba je pokrenuta 15.11.2017. godine.

3 – Oruč Vahidin, vlasnik TR Mesnica “Dino” iz Tarčina dužan je 7.671,50 KM, a tužba je pokrenuta 29.11.2016. godine.

4 - Sušionica mesa “Sušac” iz Mostara dužna je 12.184,19 KM, a tužba je pokrenuta 1.10.2010. godine.

Dodaje se da je u postupku kontrole utvrđeno da je JU Zavod Pazarić, za period kontrole 2014-2018. godina, samo sa pravnim licima Brajlović d.o.o. i Vimes d.o.o. zaključivao Ugovor o prodaji kurbanskog mesa, u svrhu kompenzacije za druge potrepštine široke upotrebe po zahtjevima Zavoda.

“Medutim, JU Zavod Pazarić je prije perioda kontrole vršio prodaju kurbanskog mesa na ovaj način. Na dan kontrole utvrđeno je postoje potraživanja od kupaca kurbanskog mesa koji još uvijek nisu izmirili svoje obaveze, s tim da je Brajlović d.o.o. u stečaju”, zaključeno je.

Građevinski radovi

Inspektorima je u toku kontrole dostavljen nalaz i mišljenje vještaka građevinske struke koji je angažiran od v. d. direktorice Zavoda Senade Muharemović i to za vještačenje radova koji su izvedeni na objektu “Centar za osposobljavanje” (nezavršena nadogradnja na stambeni objekat u Zavodu koja ja dovela do prokišnjavanja prostorija u kojima borave djeca op. a.). Naime vještak konstantuje da su da su ugovoreni radovi izmjereni prema količinama i cijenama iznose 106.399,98 KM, te da je tokom radova na postojećem objektu nanesena šteta u iznosu od 12.952,62 KM.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

“Nadalje je konstantovano da je izvođač radova fakturisao i Nadzor ovjerio, a investitor isplatio iznos od 250.000,01 KM sa PDV-om, a radovi izvedeni prema izmjerenim količinama i ugovorenim jediničnim cijenama u iznosu od 106.399,98 KM sa PDV-om. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je kontrolisani porezni obveznik (Zavod Pazarić op. a.) izvođaču radova MS Gradnja d.o.o. Hadžići platio 143.600,03 KM više novca, nego što je stvarno izvršeno radova na objektu ‘Centar za osposobljavanje’”, navodi se u izvještaju inspektora.

Dodaje se da na osnovu izjave direktora kompanije MS Gradnja d.o.o. Hadžići razlika do 143.600,03 KM vrijedsnosti materijala dostavljen lično na privatne adrese direktora JU Zavod Pazarić Jasmina Ćerimagića, te Anela Kalete, inače šefa pravne službe u Zavodu Pazarić.

Izjavu direktor MS Gradnja d.o.o. Hadžići dao je 24.10.2019 godine, a izjavu prenosimo u cjelosti:

“Ja Mujak Salko, vlasnik i direktor firme MS Gradnja pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da sam imao dogovor sa bivšim direktorom Zavoda, gosp. Jasminom Ćerimagićem i pravnikom u Zavodu Pazarić Anelom Kaletom, odnosno da sam uvjetovan, na način da bih dobio posao, odnosno prošao na tenderu, morao sam obećati da ću odmah po zaključenju ugovora o izvodenju radova sa Zavodom Pazarić, posebno se odnosi na objekat ‘Centar’ izvoditi radove na njihovim privatnim stambenim objektima i to na kući Anela Kalete u Žunovnici i na kući Jasmina Ćerimagića na Prljavom Brdu u Lukavici. Ukupan iznos koji je potrošen na njihove kuće iznosi 140.000,00 KM. O izvođenju radova na njihovim objektima dogovarao sam sa njima, na način kad ću poslati svoje ljude da izvode radove, te kad ću kupiti i poslati određeni materijal. S obzirom da ja raspolažem novcem firme, u zavisnosti kako sredstava sam imao, tako sam kupovao materijal. Zbog svih tih odnosa, ja, odnosno moja firma nije imala gotovo nikakve zarade tokom izvođenja radova na objektima u Zavodu Pazarić”.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

Zaposlenik JU Zavod Pazarić Rešad Kolar također dao je izjavu koja glasi: “Da sam u slobodno vrijeme i u vrijeme godišnjeg odmora na poziv direktora Jasmina Ćerimagića obavljao poslove moleraja u privatnim objektima. Objekti su se nalazili na slijedećim lokacijama:

- Stan na Grbavici - Novo Sarajevo
- Stan na Ciglanama - Centar Sarajevo
- Kuća u Lukavici

Prilikom dolaska na pomenute adrese čekao me matenjal za ugradnju”.

A sličnu izjavu dao je i uposlenik Fadil Kolar.

Između ostalog u postupku kontrole, inspektori su utvrdili da je JU Zavod Pazarič izvršio isplatu kompaniji MS Gradnja i Build d.o.o. Hadžići po osnovu naprijed navedenih ugovora u iznosu od 540.337,01 KM iako je stvama vrijednost izvedenih radova 324.295,65 KM.

“S obzirom da je sve ugovore o izvođenju radova i isplate odobrio direktor JU Zavod Pazarić Jasmin Ćerimagić, razlika izvedenih i plaćenih radova u iznosu 216.041,35 KM smatra se korišću odgovornog lica”, zaključili su inspektori.

Također jedan od zaposlenika na poziciji stolara inspektorima je ispričao da je “po nalogu šefa Ramić Izeta išao na Grbavicu u direktorov stan, gdje je obavljao poslove rušenja zidova, keramike, stolarije, parketa i odvoženja šute.

“Ove navedene radove sam obavljao u toku radnog vremena. lšao sam službenim vozilom, odvozio štićenike u ispomoć”, navodi se u izjavi zaposlenika Zavoda.

Izrada namještaja

Dalje inspektori navode da je u postupku kontrole, a u razgovoru sa zaposlenicima raspoređenim na radno mjesto kućnog majstora — stolara utvrđeno da su ti majstori u svoje radno vrijeme od materijala u vlasništvu Zavoda vršili izradu namještaja za privatne objekte određenih zaposlenika.

“Radim na radnom mjestu stolar -  kućni majstor. Tokom svog rada u Zavodu napravio sam:

- Dva (2) bračna i 1 samac sa ladicom krevet i dvije (2) natkasne koji su isporučeni Hećo Suadu.
- Dva (2) samca kreveta za Korjenić Zijada, te su dva (2) madraca iz Zavoda odvezena.
- Dva (2) kreveta samca za Ramić Izeta
- Jedan (1) bračni krevet za Muharemović Senada
- Dva (2) samca kreveta za Ćerimagić Jasmina,
- Jedan (1) bračni krevet za Rešad Kolar.

Sav namještaj je pravIjen od resursa Zavoda u toku radnog vremena”, navodi se u izjavi troje stolara Zavoda u Pazariću.

 Centralno grijanje

U dijelu koji se odnosi na ulaganja u centralno grijanje u Zavodu Pazarić, inspektori su utvdili da je radove izvršilo pravno Iice BH Tehnika d.o.o. Hadžići.

“Po pitanju izvedenih radova u JU Zavod Pazarić, direktor pravnog lica BH Tehnika d.o.o. Hadžići Benjamin Hrnjić je dao izjavu 31. oktobra 2019. godine koja glasi:

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

‘Ja, Benjamin Hrnjić, direktor firme BH Tehnika d.o.o, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, a po pitanju izvođenja radova na JU Zavod Pazarić, izjavljujem da je firma BH Tehnika d.o.o. jedan dio ugovorenih radova izvela na objektima JU Zavod Pazarić i drugi dio radova je obavljen na privatnom objektu koji je u vlasništvu direktora JU Zavoda Pazarić Jasmina Ćerimagića. Objekat se nalazi na lokaciji Prljavo Brdo — lstočno Sarajevo. Na navedenoj lokaciji razvodio sam grijanje po uputama direktora Jasmina Ćerimagića. Za izvršene navedene radove direktor Jasmin nije izvršio plaćanje iz vlastitih sredstava, već smo iste kompenzirali kroz izvedene radove na objektima JU Zavod Pazarić. O tačnom iznosu nismo vodili evidenciju, a cjelokupni iznos je fakturisan JU Zavod Pazarić’”, navodi se u izvještaju inspektora.

U postupku kontrole, inspektori su utvrdili da je JU Zavod Pazarić izvršio isplatu BH Tehnika d.o.o. Hadžići po osnovu naprijed navedenog ugovora u iznosu od 91.728,00 KM iako je stvarna vrijednost izvedenih radova 63.020,84 KM.

“Na osnovu vještačenja stručnjaka građevinske struke Derviša Haskovića, inspektori su konstatovali da fakturisani i plaćeni radovi nisu izvršeni u prostorijama i na objektima u vlasništvu JU Zavod Pazarić. S obzirom da je sve ugovore o izvođenju radova i isplate odobrio direktor JU Zavod Pazarić Jasmin Ćerimagić razlika izvedenih i plaćenih radova u iznosu 28.707,16 KM smatra se korišću odgovornog lica u JU Zavod Pazarić”, navodi se u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije