Posjetili smo Zavod u Pazariću: Procijenite u kakvim uslovima žive djeca

E. Halimić
Posjetili smo Zavod u Pazariću: Procijenite u kakvim uslovima žive djeca
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

Malo više od mjesec dana prošlo je kako je ekipa portala Radiosarajevo.ba prvi put posjetila Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Od tad pa do danas mnogo se prašine diglo u bh. javnosti, puno se pričalo o tome u kakvim uslovima žive štićenici ovog Zavoda. Štećenici na određeni način zvuči ružno, pa je termin djeca prikladniji. Teško je riječima opisati kakav imate osjećaj kad kročite na teritoriju Zavoda Pazarić, na ulazu vas već dočekaju prva djeca koja samo žele da se sa vama pozdrave i požele dobrodošlicu i na prvi pogled je sve uredu, ali upućeni znaju da je priča puno mračnija nego što se čini na prvi pogled.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

Kad krenete u obilazak teritorije Zavoda već tad vidite prve tragove mnogobrojnih oštećenja, a prava sliku imate priliku vidjeti kad zavirite u prostorije u kojima svakodnevno borave djeca. Zaista, Zavod ima velikih problema, dolazi zima, a zidovi su puni vlage. Teško je riječima opisati sve što smo vidjeli. Nedovršeno gradilište, koje se nalazi nad glava djece, a čemu svjedoče video snimci s terena, crna buđ na zidovima i plafonima kupatila, žice od električnih instalacija su svakodnevnica ove djece. Električne instalacije vire na svakom ćošku pa čak i pored ogromne rupe u plafonu, koja je nastala upravo zbog vlage.

Sve to postaje mučnije kad krene priča o novcu, za nedovršeno gradilište puno smeća, odjeće, madraca je utrošeno ni manje ni više 250.000 KM! Za objekat na lokalitetu Ramići 2 je potrošeno oko pola miliona maraka, a na terenu vidite tragove bušenje poda kako bi voda iz kupatila mogla oticati u podrumske prostorije. Nužno je ovdje spomenuti da se ne radi o objektu iz doba Jugoslavije koji je preživio rat, već o objektu koji je izgrađen prije samo dvije i po godine.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca

Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić, na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH šokirao je javnost govoreći o situaciji koju je zatekao u Zavodu, a gdje je na mjesto direktora došao prije četiri mjeseca.

Moglo bi se zaista do beskonačnosti nabrajati, ali to nije cilj ovog teksta. Cilj je da javnost svojim očima vidi u kakvom stanju je Zavod u Pazariću, a posebno nakon nedavno održane sjednice Vlade FBiH na kojoj je zaključeno da “na osnovu činjenica, Federalna vlada nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba”.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

“O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda. Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti", navodi se u informaciji”, poručeno je iz Vlade FBiH.

Stav Vlade FBiH: "Potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene"

"Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je pripremilo cjelovitu informaciju o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na osnovu činjenica iz izvještaja, Federalna vlada danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba."

Ipak s druge strane tokom današnjeg obilaska Zavoda razgovarali smo i sa direktorom Redžepom Salićem, koji je za Radiosarajevo.ba kazao da je od resornog Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH tražio izdvajanja sredstava kako bi u toku ovog miholjskog ljeta sanirao kupatila.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

“Dobio sam odgovor ministra (Vesko Drljača op.a.) u kojem se kaže da je ocijenjeno da zahtjev Zavoda opravdan ali na drugačiji način nego što je to bilo do sad, koje je bilo više nasumično i neorganizirano. Šta reći nakon ovakve poruke, ovo je klasični sukob Upravnog odbora Zavoda i rukovodioca. Očekivao sam da će se strasti smiriti, da će razum nadvladati u Upravnom i Nadzornom odoboru, ali to se nije desilo. Sredstva ja ipak nisam dobio, ali molim premijera FBiH (Fadila Novalića op.a.) i parlament FbiH da zaustave ovakav način rada ljudi koji su neodgovorno radili svoj posao”, kazao je Salić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da ima informacije da će se sredstva biti odobrena ali nekad pred kraj godine, što će onemogućiti bilo kakve radove zbog zime.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

“Za ovu godinu je Ministarstvo i resorni ministar su planirali za obnuvu pet kupaonica potrošiti 250.000 KM, to su odobrena sredstva. Tražio sam da ta već odobrena sredstva preusmjerimo moglo bi sepopraviti stanje za 40 posto. Neko namjerno koči popravak stanja u Zavodu”, naglasio je Salić.

Tokom obilaska primijetili smo da je gradilište koje se nalazi direktno iznad glava djece zapečačeno, pitali smo Salića šta je zaključila inspekcija.

“Federalna inspekcija je uradila svoj posao, ustanovili su da objekat nema ni urbanističke, ali ni građevinske dozvole. Ne postoji u sistemu, dakle novac iz Ministarstva je prebačen na račun zavoda nakon čega je dat privatniku koji je to sve i gradio. Po njihovom niko nije odgovoran, a radi se o otvorenom kriminalu. Ovo je pljačka građana Bosne i Hercegovine jer se radi o njihovom novcu. Građevinski inspektor je donio odluku da se gradilište zapečati i da se onemogući da djeca imaju pristup”, pojasnio je Salić.

Dodao je da je Zavod zamolio Građevinski fakultet da ispita statiku tog objekta, kako bi se ustanovilo da li je on uopće stabilan.

“Ukoliko nije stabilna i ukoliko je statika narušena morat ćemo nekako izmjestiti djecu koja žive ispod tog gradilišta”, naglasio je Salić.

Na naše pitanje o objektu na lokaciji Ramići 2, Salić nam je kazao da je na taj objekat potrošeno pola miliona KM.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Ovdje žive djeca

“Taj objekat je prihvaćen ali da nikad nije završen, uloženo je mnogo novca, ali nedavno smo imali poplavu u svim kupatilima. To je novi objekat koji bi trebao biti primjer, a nama svako kupatilo propušta vodu. Najveći problem je što dok god je u toku sudska procedura meni su ruke svezane, a djeca žive u vlazi. To je najveći problem i to je sramota. I to je sramota Vlade FBiH koja je uputila saopćenje i navela da djeca žive normalno, pa kako oni očekuju da dijete sa posebnim potrebama samo napusti prostoriju jer je u njoj vlaga”, zaključio je Salić.

Ko je ovdje zaista upravu imate priliku da procijenite na osnovu fotogalerije i nekoliko video snimaka. Procijenite sami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije