?! / Ministar Košarac tvrdi: Imamo mnogo neiskorištenih vakcina u skladištima

08. 07. 2021. u 09:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"Imamo statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da imamo dosta neiskorištenih vakcina u magacinima.

Treba pitati ministricu [Ankicu, op.pr.] Gudeljević šta zna o tome“, prenosi gotovo nevjerovatan podatak za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Košarac u intervjuu Jedan pojašnjava kako su u Vijeću ministara informirani o tome, te da su vakcine u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju.

Inače, intervju Jedan na programu je večeras od 20 sati. 

Vijeće ministara je, smatra Košarac imalo proaktivnu ulogu u vezi nabavke vakcina, te da su na adekvatan način osigurana i uplaćena sredstva u Covax mehanizam.

"Problem je u Covax mehanizmu. Te špekulacije da Savjet ministra nije odreagovao na adekvatan način treba odbaciti. Isto tako treba reći da Savjet ministara, odnosno predsjedavajući i ministrica Gudeljević vodili značajne aktivnosti sa nadležnim entitetskim ministarstvima kada je u pitanju nabavka vakcina. Sjetimo se samo koliko je sastanaka održano.

I nije tačno da je Savjet ministara imao indolentan stav. Ja odbacujem te vrste špekulacija“, govori za BHRT Košarac.

Hrvatska ne odustaje od gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici sa BiH, a ministar Košarac tvrdi da je BiH mogla uraditi mnogo više u pokušaju da onemogući susjednu zemlju u njenoj namjeri: "Ja ću reći potpuno otvoreno da na temelju odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine sve institucije su dužne da rade na implementaciji našeg cilja, a naš cilj jeste, prije svega, onemogućavanje Hrvatske za izgradnju takvog odlagališta na teritoriji Čerkezovca, odnosno Trgovske Gore i da u tom kontekstu sve institucije daju svoj potpuni doprinos."

Košarac kaže kako, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Željke Cvijanović, entitetskih ministrica Edite Đapo i Srebrenke Golić i njega, malo ko govori o Trgovskoj Gori. Dok, kako ističe, u Hrvatskoj svi o tome govore.

"Ja mislim da mi moramo svi jasno da pokažemo da nam je svima stalo do toga da zaštitimo zdravlje 250.000 ljudi, prirodne ljepote Nacionalnog parka Una iz jednog prostog razloga što smatramo da ovo pitanje ne treba politizovati. Ovo pitanje treba posmatrati kao pitanje, prije svega, zaštite zdravlja ljudi i okoline", smatra Košarac.

Poseban problem ministar Košarac vidi u tome što Hrvatska često neke probleme rješava jednostrano, iako postoje potpisani sporazumi između dvije države o tim pitanjima. Tako je došlo do zatvaranja graničnih prijelaza jer je Hrvatska izvršila prekategorizaciju puteva bez da je prethodno obavijestila BiH. Zbog takvih problema, Košarac kaže kako će intenzivirati kontakte sa Republikom Hrvatskom.

Ako se nastave takve aktivnosti, prije svega ćemo obavijestiti Delegaciju Evropske unije i mislim da bi na temelju svih naših kontakata koje imamo sa Hrvatskom, trebali snagom argumenata ta pitanja rješavati. Ne vidim uopšte spora niti problema da na temelju do sada potpisanih ugovora dođe i do implementacije takve aktivnosti“, navodi Košarac.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (16)