U Izraelu uočena manja efikasnost Pfizer vakcina

5
Radiosarajevo.ba
U Izraelu uočena manja efikasnost Pfizer vakcina
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vakcina Pfizer/Ilustracija

Izraelsko Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je javilo o smanjenju učinkovitosti Pfizer vakcine u prevenciji infekcije i simptoma virusa COVID-19, ali je naglašeno kako je ova vakcina i dalje vrlo učinkovita u prevenciji ozbiljnih oblika bolesti.

Uočeni pad učinkovitosti Pfizerove vakcine podudara se sa širenjem delta varijante koronavirusa i ukidanjem ograničenja socijalnog distanciranja u Izraelu, piše Hina.

Učinkovitost vakcine u prevenciji infekcije i simptoma bolesti pala je na 64 posto od 6. juna, rekli su iz izraelskog Ministarstva zdravstva.

Istovremeno vakcina je bila 93 posto učinkovita u preveniranju hospitalizacije i ozbiljnih oblika virusa COVID-19.

Ministarstvo u svojoj izjavi nije navelo prethodni nivo zaštite vakcinom, niti je dalo bilo kakve daljnje detalje.

Međutim, službenici Ministarstva objavili su u maju izvještaj da su dvije doze Pfizerove vakcine pružale više od 95 posto zaštite od infekcije, hospitalizacije i teških oblika bolesti.

Glasnogovornik Pfizera odbio je komentirati podatke iz Izraela, ali je naveo druga istraživanja koja pokazuju da su antitijela izazvana cjepivom još uvijek mogla neutralizirati sve testirane varijante virusa, uključujući deltu, ali smanjenom snagom.

Inače, oko 60 posto izraelskog stanovništva, od 9,3 miliona, primilo je barem jednu dozu Pfizerova cjepiva. Tokom kampanje imuniziranja dnevni broj novih slučajeva smanjen je s više od 10.000 u januaru na jednoznamenkaste brojke prošlog mjeseca.

Delta soj

To je potaklo Izrael da odustane od gotovo svih mjera fizičke distance kao i zahtjeva za nošenjem maske. Istovremeno se delta, koja je postala globalno dominantna varijanta koronavirusa, počela širiti.

Od tada je dnevni broj novih slučajeva postupno rastao dostigavši u nedjelju 343. Broj teško oboljelih popeo se s 21 na 35.

Naučnik Eran Segal s Instituta za nauku Weizmann procijenio je da Izrael vjerovatno neće imati visok nivo hospitalizacija, kakva je zabilježen početkom godine, jer je od tada mnogo manje kritičnih slučajeva.

Smatra da treba "nastaviti normalan život bez ograničenja", uz daljnju imunizaciju, kao i testiranje Izraelaca koji se vraćaju kući iz inostranstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije