Slavna doktorica odgovara: Da li vakcinisani i dalje trebaju nositi maske?

4
Radiosarajevo.ba
Slavna doktorica odgovara: Da li vakcinisani i dalje trebaju nositi maske?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dr. Katelyn Jetelina, ugledna američka epidemiologinja koju na društvenim mrežama prati više stotina hiljada ljudi, od početka pandemije savjetuje kako da se najbolje zaštitimo od zaraze koronavirusom i infekcije COVID-19.

U jednom od posljednjih postova osvrnula se na različite savjete koji daju američki CDC (Centar za kontrolu bolesti) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a tiču se nošenja maski.

Naime, WHO i dalje podstiče ljude da što češće nose masku, dok CDC sad navodi kako to više nije potrebno.

Zašto se njihove upute razlikuju?

"WHO, produžena ruka Ujedinjenih naroda, posmatra više od 150 država. Svaka od njih trenutno se bori s različitim stopama prijenosa, brojem vakcinisanih, politikom, društvenim normama, ponašanjem i sl. 

WHO, dakle, posmatra planetu na kojoj je 19.6 posto stanovnika primilo obje doze vakcine, a, među tim državama, stopa vakcinisanih umnogome se razlikuje: 40 zemalja ima manje od dva posto vakcinisanih, 13 zemalja ima iznad 50 posto vakcinisanih, dok su ostali negdje između. WHO mora pristupiti javnom zdravlju kao problemu ove planete.

S druge strane, CDC gleda samo u Sjedinjene Američke Države, gdje je njih 46.4 posto u potpunosti vakcinisano i, iako se ti postoci razlikuju u američkim državama, CDC postavlja ton da je pandemija nosi prijetnju koju svaka individua mora sama procijeniti. Drugi epidemiolozi i ja već neko vrijeme upozoravamo da je ovo opasan pristup", navodi dr. Jetelina.

Kako ona navodi, tri važna faktora temelj su ideje da i dalje trebamo nositi maske:
1. Vakcinisani ljudi još uvijek imaju malu mogućnost da igraju ulogu u lancu prenosa virusa. Ako se SARS-CoV-2 proširi u zajednicu koja nije vakcinisana u dovoljnom procentu (što je sada vjerojatnije s obzirom na super varijantu Delta), šteta bi mogla biti velika. Dalje širenje bolesti također bi mogla dovesti do nove varijante koja može u potpunosti 'pobjeći' od cjepiva. Moramo zaustaviti prijenos gdjegod možemo.
2. Još čekamo da vidimo koliko dobro djeluju vakcine protiv Delta varijante. Znamo da cjepivo na bazi mRNA (Pfizer i Moderna) s dvije doze dobro djeluje protiv Delte. Isto je i s AstraZenecom. Još ne znamo koliko dobro rade Johnson & Johnson (iako sam optimistična). 
3. Važno je normaliziranje nošenja maski. Gledajte to kao domino efekt. Ako se preporučuju maske, tada države naređuju nošenje, zatim kompanije to moraju provoditi, a zatim će pojedinci (cijepljeni i, što je još važnije, necijepljeni) nositi maske. A ako odrasli nose maske, i djeca će. To 

Dakle, treba li potpuno vakcinisana osoba nositi masku?

"Na individualnoj razini bit ćete zaštićeni od teške bolesti. Ali, ovo neće okončati pandemiju. Pogotovo s obzirom na to kako se brzo Delta soj širi. Toplo preporučujem vakcinisanima da nastave nositi maske u zatvorenom. Pogotovo ako:

- nalazite se u području s niskim cijepljenjem (manje od 50%)
- nalazite se u području s visokom stopom prijenosa (više od 10 slučajeva na 100 000)
- Imate kompromitiran imuni sistem
- Kod kuće imate djecu ili odrasle osobe koje su u rizičnoj grupi
- Bolesni ste.

Molim vas, izdržite još malo. Nemojte da padnemo, a cilj je na vidiku", poručila je dr. Kately Jetelina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije